Infecția cu HIV/SIDA, transmisă de la mamă la făt, poate fi învinsă! „La ora actuală sunt poate unu, doi copii pe an infectați”

Curs de asistent maternal profesionist la Timisoara
untitled design set 970x90 px

Când a izbucnit infecția cu HIV, nimeni nu își închipuia că maladia care a făcut o sumedenie de victime la nivel mondial poate fi ținută sub control astfel încât să existe părinți fericiți că pot da naștere unor copii sănătoși. La ora actuală majoritatea micuților născuți din părinți seropozitivi nu sunt infectați cu HIV.

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) face parte din familia retrovirusurilor și este responsabil de compromiterea imunității. Acesta atacă un anumit tip de celule numite limfocite T helper (CD4+), dar și macrofage sau celule dendritice care sunt tot celule ale sistemului imunitar. HIV poate pătrunde în organism pe cale sexuală, parenterală (transfuzii de sânge, administrarea drogurilor pe cale intravenoasă) sau transplacentar, de la mamă la făt. Efectul este unul extrem de puternic, deoarece intră în celule și provoacă moartea acestora. Dacă este administrat la timp tratamentul, virusul se cantonează, iar lucrurile sunt ținute sub control.

Această infecție este încadrată în categoria celor cu evoluție lentă și persistentă fiind delimitate două etape principale. Stadiul de seropozitiv, care atestă prezența virusului în organism, fără semne clinice sau paraclinice de boală și stadiul SIDA (Sindromul de Imunodeficiență Dobândită). În cazul acesta, infecția determină apariția unui sindrom imunosupresiv epidemic cu apariția unor infecții grave date de diferite microorganisme oportuniste cum sunt paraziții, unele cu potențial letal. Și care, în mod normal, sunt controlate de celularitatea sistemului imun.

De altfel, pot apărea și afecțiuni maligne precum sarcomul Kaposi caracterizat prin multiple leziuni la nivelul pielii, dar și a organelor, determinat de un anumit tip de virus herpetic uman.

„În orice boală infecțioasă, de când te infectezi până la primul semn de boală există o perioadă de incubație. În această perioadă de incubație nu există niciun simptom și de multe ori nici prin teste nu poate fi detectată infecția. Transmiterea se face prin sânge, dar și de la mamă la făt. Se poate face în urma administrării unor medicamente intravenoase, la persoanele care își fac tatuaje sau pierceing-uri realizate cu obiecte nesterile infectate. O boală cu transmitere sanguină nu poate avea un test precum exudatul nazal pentru că poarta de intrate nu este exterioară. O altă cale de transmitere este cea sexuală, această transmitere este cumva și ea legată de cea sanguină. La bărbați acele fisuri anale, sângerânde facilitează transmiterea către cea sanguină. Cea sexuală este preponderentă. Vorbim de transmitere heterosexuală, homosexuală, apanajul bărbaților în general și  transmiterea materno-fetală. Această situație are loc atunci când mama nu își cunoaște statusul și nu se tratează sau când este diagnosticată tardiv și nu a apucat ia medicamente sau atunci când virusul s-a transmis deja. Există și femei care au luat tratamentul dar nu s-au dus să se controleze și virusul nu a fost ținut sub control. Poate fi transmis și în timpul alăptării prin acele răni de la nivelul mamelonului pe care femeile le fac în primele zile”, a explicat medicul Voichița Lăzureanu.

În prezent, infecția cu HIV/SIDA transmisă de la mamă la făt poate fi învinsă dacă sunt respectate recomandările specialiștilor.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Pentru a avea copilul sănătos, femeia gravidă ar trebui monitorizată și nedetectabilă în sângele periferic. Să nu aștepte să intre în travaliu, ar trebui să aibă o naștere programată, să nu alăpteze și noul născut să ia siropuri de profilaxie pentru o perioadă de aproximativ șase săptămâni. Trebuie văzut dacă este infectat sau nu. Din fericire, la ora actuală sunt poate unu, doi copii pe an care sunt născuți din mame HIV-seropozitive și care sunt infectați. Ceilalți sunt sănătoși, voioși”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

În urma unui studiu publicat anul trecut de NCBI, în care au fost înrolate 239 de mame seropozitive, a rezultat că prevalența sugarilor infectați a fost în jur de 5%.

În ceea ce privește profilaxia generală, specialiștii recomandă contactul sexual protejat, realizarea unor programe de educație pentru sănătate în grupurile vulnerabile (toxicomanii), testarea sângelui donat și a donatorilor de organe ;i respectarea măsurilor de protecție în ceea ce privește personalul medical.

Ideală este abstinența, dar acum nu putem să plecăm de la această premisă. Prezervativul este una dintre cele mai bune metode pentru a stopa transmiterea HIV. Avem și medicație și dacă știi că urmează să se întâmple, înainte cu câteva ore există posibilitatea de a lua un singur comprimat, o singură dată. Nu poți abuza de aceste medicamente pentru că intervine rezistența și s-ar putea să nu mai aibă efect”, a mai explicat Voichița Lăzureanu.

Potrivit specialiștilor, infecția cu HIV nu se transmite prin folosirea în comun a toaletelor, înțepături de insecte, salivă, lacrimi, transpirație, dormitul în același pat, alimentație, mângâiere, îmbrățișare, contact cu animale, folosirea piscinelor, a sălilor de sport în comun cu pacienți seropozitivi, nici măcar prin folosirea în comun a veselei și a tacâmurilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/