Pe Valea Cernei, ca un moț al comunei de care aparține, Cornereva, satul Ineleț pare desprins din lumea feerică a basmelor. Cocoțat pe un vârf de munte, sătucul se leagă de civilizație printr-o scară.
Urcat în vârful norilor, pe culmile Munților Cernei, Ineleț amintește bine de basmele magice cu prințese și castele într-un ac de stâncă. Nu mulți sunt cei care pășesc pajiștile limpezi ale micului cătun. Preotul și poștașul sunt singurii care frecventează locul, trezind mâna de oameni din amorțeala armoniei de vârf de munte.
Satul Ineleț este poate unul dintre cele mai magice locuri ale României. Aflat pe Valea Cernei, aparținând de comuna Cornereva, la sătuc se poate ajunge doar urcând pe o scară veche de mai bine de 40 de ani. Aceasta măsoară aproximativ o sută de metri de trepte din lemn, lipite de peretele abrupt al muntelui. Șerpuind în jurul stâncilor calcaroase, ultimul segment de scară îi încearcă pe cei ce vor să urce, cu un unghi de 90 de grade. Cine privește în jos riscă să se trezească cu genunchii moi și amețeli. Urcușul anevoios nu tentează pe oricine, orice pas greșit poate fi fatal. Poate tocmai de aceea, cele aproape 47 de suflete care trăiesc acolo și-au creat o lume ruptă din cotidian, lume a norilor care nu poate fi străpunsă de oricine.
În satul Ineleţ viaţa se desfăşoară la un alt nivel, timpul are mult mai multă răbdare cu oamenii, iar banii nici nu-și găsesc locul, aceștia au altă valoare decât cea pe care le-o atribuim noi în viața de zi cu zi. Dincolo de scara șubredă, înmugurită de mai bine de patru decenii în calcarele Munților Cernei, înflorește o lume care nu are nici noțiunea timpului, nici a banilor. Oamenii cresc animale și cultivă de-ale gurii, se gospodăresc singuri, care mai de care. Viața este atât de simplă în vârf de munte, încât nici curentul electric nu a reușit să altereze armonia zonei. Când se stinge lumina zilei, sătenii aprind lămpile cu gaz. Fără grija banilor și a facturilor, viața la Ineleț se consumă armonios și pașnic, fără datorii.
Turiștii atrași de adrenalina scărilor vechi și de frumusețea zonei îi găsesc mereu pe cei câțiva locuitori din Ineleț cu zâmbete pe buze, rumeniți de soare, cu hambarele pline de produse rodite cu trudă și răbdare și sertarul de facturi gol. Corupția, hoția și banii nu pot urca pe scările vechi sădite în stâncă.
Foto: financiarul.ro / povestidangheorghe.blogspot.com