Însetaţi de a aduna multe, dar şi de a lăsa urmaşilor câte ceva, cadrele didactice din Clisură au tipărit, de-a lungul timpului, o serie de lucrări prin care au evidenţiat frumuseţile naturale şi istorice ale zonei din sudul Banatului.
Truda cercetătorilor continuă şi azi. După ce în anul 1938 învăţătorul Alexandru Moisi a scos de sub tipar cea mai amplă lucrare, „Monografia ţinutului Clisura”, profesorii din teritoriu muncesc pentru un nou volum privind evoluţia istorică a zonei. Este vorba despre „Monografia Clisurii Dunării”, o nouă lucrare care va cuprinde capitole mult mai ample despre istoria văii fluviului. La realizarea acesteia îşi vor aduce contribuția atât profesorii şi istoricii din Moldova Nouă, cât şi administraţia locală a oraşului. De altfel, câteva schiţe sunt deja pregătite.
„De-a lungul timpului au mai fost făcute monografii de câţiva dintre profesori, de exemplu doamna Chişărău a scos şi ea o lucrare. La fel şi eu cu băiatul meu. Iniţial, am contribuit la lucrarea de licenţă a fiului din 1996 şi ne-am gândit, împreună cu autorităţile, să îi dăm amploare acesteia şi altor informaţii pe care deja le avem, pentru că de atunci au survenit multe alte elemente în legătură cu evoluţia zonei. Astfel că pe toate le vom contopi într-o lucrare mult mai amplă, cu date noi”, a explicat profesor Andrei Nistoran din Moldova Nouă.
Monografia Clisurii Dunării va cuprinde o prefaţă, un cadru geografic, date în legătură cu evoluţia istorică a zonei, preistoria acesteia, informaţii despre epoca migraţiilor, epoca medievală, epoca modernă şi cea contemporană. Vor fi scrise şi date în legătură cu populaţia şi evoluţia ei de-a lungul timpului, despre dezvoltarea social-economică. Aici vor fi mai multe capitole despre industrie, agricultură, comerţ, transport, sănătate, educaţie, turism, activităţi culturale, obiceiuri şi tradiţii, personalităţi, viaţa religioasă, proiecte ale oraşului pentru viitor, iar la final concluzii.
Autorităţile locale sprijină această iniţiativă benefică pentru întreaga zonă a Clisurii. „Nu vrem să reedităm monografia cea veche, ci ne dorim să se realizeze o altă lucrare cu noutăţile de rigoare. Este o sarcină grea și destul de importantă. Dacă reușim să o facem ar fi perfect pentru că ar ieşi ceva frumos”, a spus primarul Matei Lupu. Aspectele stabilite până acum nu sunt definitive, în prezent lucrându-se la aceste capitole. Finalizarea noii monografii se preconizează a fi gata în primăvara anului viitor.