Ziua în care soarele și zânele joacă pe cer

Ziua de Sânziene sau Dragaica este singura sărbătoare păgână care se regăsește în calendarul creștin-ortodox. Sărbătoarea magică a zânelor este încununată de tradiții și ritualuri păstrate cu sfințenie în Banat.

Chiar dacă, potrivit unor surse, se consideră că numele sărbătorii se trage de la Santa Diana, zeița romană a vânătorii și pădurilor, în satele bănățene se spune că își trage numele de la micile flori de câmp galben-aurii numite sânziene.

Sărbătoarea de Sânziene ține o zi și o noapte și începe la asfințitul zilei de 23 iunie, atunci când fetele și feciorii de la sate culeg florile de sânziene de pe câmp pentru a face din ele coronițe pline de miresme. De asemenea, în satele din Banat, se spune că roua culeasă în noaptea de Sânziene de pe florile de câmp cu același nume are proprietăți magice.

Astfel, tradiția zice că cei care se spală pe față și pe trup cu această rouă își vor păstra vigoarea tot anul și vor deveni mai frumoși. Mai mult decât atât, tradițiile străbune spun că dacă această rouă magică este culeasă dimineața, înainte de răsăritul soarelui, are proprietăți curative, putând să vindece trupul de dureri.

Ziua de Sânziene este și un prilej potrivit pentru ca fetele să-și viseze alesul. Tradiția spune că dacă fetele nemăritate își pun sub pernă înmiresmatele flori își vor visa cu siguranță ursitul. Femeile deja căsătorite au alte griji. Ele îşi înfăşoară cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri. De asemenea, se spune că fetele sau femeile care îşi pun în păr sau în sân flori de sânziene vor deveni mult mai strălucitoare și vor atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

Chiar dacă s-au mai pierdut în trecerea timpului, tradițiile și ritualurile de Sânziene încă se mai conservă cu sfințenie în satele din Banat. Obiceiurile sunt multe și diferă de la o zonă la alta. Cu toate acestea, Ziua de Sânziene reprezintă pentru toți creștinii începutul verii, atunci când soarele și zânele joacă pe cer, iar florile de câmp capătă magie care-i vindecă pe cei bolnavi și îi face mai voioși și mai frumoși pe tineri.

Foto: realitatea.net

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/