INEDIT. Salvarea păsărilor rănite există și se numește Sepale! Citește povestea asociației care sare în ajutorul zburătoarelor

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Porumbei, vrăbii, mierle, gaițe și alte păsări aflate în primejdie își găsesc sanctuarul la Sepale! Timișoreanca Silvia Moldovan a creat organizația în scopul salvării zburătoarelor, dar are și soluții pentru a trata cauza problemelor.

Povestea Sepale a început de la o problemă simplă: „Găseam păsările, aveau nevoie de ajutor, dar nu am găsit pe nimeni care să se ocupe mai departe și nu puteam trece indiferentă pe lângă ele”.

Păsările salvate sufereau de diverse răni, cauzate în general de atacuri ale altor animale sau accidente, dar există cazuri mult mai grave. „Cele mai comune răni sunt cauzate de animalele de pradă (câini, pisici, șobolani, păsări răpitoare etc.) și diverse accidente. Printre cele mai grave cazuri sunt cele în care larvele de muște sarcofage au pătruns mult în corpul păsărilor. Se întâmplă des să primesc astfel de cazuri, mai ales în perioada asta, pasărea nu trebuie să fie grav rănită, la cea mai ușoară zgârietură sau mușcătură, muștele depun ouă și dacă animalul nu este în timp util găsit, este mâncat la propriu de viu.”, a povestit Silvia Moldovan. Odată ajunse la Sepale, păsările sunt tratate și intră în perioada de recuperare. Timpul necesar pentru recuperare variază în funcție de caz, unele sunt eliberate după trei sau patru săptămâni, altele după câteva luni și uneori în mai mult de un an.

Ce se întâmplă cu păsările salvate?

Sepale înfruntă provocări din cauza problemelor logistice. Silvia Moldovan „pasează” în anumite perioade porumbeii câtorva persoane cu aceeași pasiune din Timișoara pentru că puii altor păsări au nevoie de ajutor. După însănătoșire, porumbeii nu sunt eliberați în locul de unde au fost preluați pentru că ar perpetua problema suprapopulării. „Cele mai grele situații sunt create de spațiu insuficient și lipsa de condiții. Câteodată trebuie să stabilesc priorități, cum ar fi perioada mai-august în care nu mai pot primi porumbei bolnavi fiindcă mă axez pe îngrijirea puilor de pasăre. Cel mai adesea în perioada aceasta lucrez cu vrăbii, mierle, grauri, lăstuni și rândunele, guguștiuci, muscari, ciocănitori, gaițe, stăncuțe, coțofene, ciori și altele. De porumbei bolnavi se ocupă câteva persoane în oraș, iar ce ar fi trebuit să ajungă la mine redirecționez la o colega din Sepale. După ce sunt «puși pe picioare», ajung la mine. Nu eliberăm porumbeii unde au fost găsiți, cei mai mulți care ne vin în grijă sunt oricum pui sau juvenili, deci oricum nu ar avea sens, după ce i-am îngrijit, crescut și obișnuit într-un loc, să-i lăsăm întru-un loc străin. Plus, principalul motiv, eliberarea lor înapoi în oraș doar ar perpetua problema. Nu este în regulă să fie eliberați acolo unde au fost găsiți bolnavi, asta și fiindcă se pot îmbolnăvi din nou, dar și fiindcă ar contribui la numărul și așa mare de indivizi dintr-o colonie, ceea ce înseamnă un și mai mare risc de boală și mortalitate pentru toți porumbeii.”, a explicat Silvia Moldovan.

Sepale este în căutarea unui spațiu final, care ar trebui să se întindă pe câteva hectare în raza a 30 km de Timișoara. În prezent, ONG-ul operează într-un adăpost improvizat pe proprietatea personală, dar se așteaptă să apară vecini și vile în perioada următoare. Mutarea spre destinația finală este prevăzută în următorii doi ani.

calea urseni, octombrie 2019

A trecut un an de când ne-am mutat pe Calea Urseni și chiar dacă lucrările nu s-au terminat, suntem totuși acasă și mulțumim tuturor celor care au contribuit ca asta să se întâmple, mulțumim mult!Alin Spiridon Dilis Vali Dan Maranduc Irina Paștea Bulz Sebastian Maria Crista Liliana Urîtu Laura Laura Laura Anamaria Manolea Cătălin Marius Petrișor Cătălin Bătrânu Moldovan Marius Dinu Mioara Moldovan Oprean Alex Boca Mirela Stoeac-Vladuti Stoeac Dan Olga Diana Török Alex Habibi Petre Oneţ Dorian Bolca Cocoş Luca Sînziana Pintean Rudolf Hartl Adnana Cristina Floroiu Roxi Pop – Dedic Leonardo Lupei Cristiana Gabriela Alex Habibi Asined Pericop Speranta Suceava Camelia Balea Felicia Ionescu Dorotea Momir Kimiru Bijoux Alina Văcaru Josépha Blanchet Laura Dinculeasa Madalina Marcu Ramona Băluţescu Alex Stoica Cata din Craiova Dorel Tudor și mulți alții, cu sau fără fb.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Posted by Sepale on Tuesday, November 5, 2019

Suprapopularea porumbeilor, cauza problemelor

Porumbelul comun este folosit de mii de ani de către oameni pentru carne, ouă, pene, agrement și altele, motiv pentru care mediul său nu este pe câmp sau în pădure, ci în așezarea umană. Reproducerea are loc de cinci sau șapte ori într-un an, ceea ce obligă un porumbel să trăiască în grupuri largi. Odată cu numărul mare, apar problemele: creșterea ratei îmbolnăvirilor și a mortalității. Majoritatea porumbeilor mor foarte tineri, în locurile unde s-au născut, fără ca măcar să prindă primul zbor. Sursele de apă ale păsărilor, precum și locurile de cuibărit sunt adesea focare de infecție. Asociația Culturală și Ecologică Sepale a lansat programul Columbiada, care prevede acțiuni pornind de la eliberarea porumbeilor închiși în poduri și mansarde, îngrijirea celor răniți sau bolnavi până la construcția de adăposturi contraceptive: „În 2014 am început să lucrez la un proiect referitor la controlul înmulțirii porumbeilor comunitari, dar am întâmpinat mai multe probleme și totul a stagnat. Sper însă că anul acesta sau viitor vom relua. Este vorba de construcția a unor porumbare contraceptive sub formă de turnuri sau cutii suspendate sau folosirea unor spații deja existente pentru a amenaja cuiburi. Se înlocuiesc săptămânal ouăle cu ouă false din plastic sau ghips pe toată perioada anului. Cuplul de porumbei tinde să stea 18 zile pe ouă, apoi le abandonează, se întâmplă câteodată asta și în mod natural (ouăle sunt nefertile sau mor embrionii).”, a explicat salvatoarea de păsări”.

Ce se întâmplă la Sepale?

Silvia Moldovan se dedică total misiunii în care crede: „Toată ziua mea se rezumă la îngrijirea păsărilor, construirea adăpostului și o plimbare, două pe câmp, pentru relaxare”. Sepale are câteva organizații cu care colaborează pentru salvarea zburătoarelor. „Colaborez cu Prietenii Berzelor de la Sibiu, lor le trimit păsările răpitoare și de baltă; cu Inițiativa Drepneaua Neagră de la București, acolo ajung drepnelele, păsări foarte sensibile care adesea sunt confundate cu rândunelele, lăstunii, chiar și cu… puii de uliu. De asemenea, la Târgul Mureș există Milvus, o organizație mai mare care se ocupă cu fauna sălbatică.”, a declarat Silvia Moldovan pentru Express de Banat. Programul de urgențe este non-stop și se pot face vizite doar pe lumină. De asemenea, nu se percep costuri pentru primirea și îngrijirea păsărilor.

Voluntarii sunt primiți cu brațele deschise!

La Sepale este mult de muncă, mai ales pentru amenajarea adăpostului. Principalele sarcini sunt curățarea și vopsirea metalului și a lemnului din zonă, dar și desfășurarea unor operațiuni de îngrijire a păsărilor. Pentru a deveni voluntari, iubitorii de păsări pot lua legătura cu asociația pe pagina de Facebook. Persoanele care vor să ajute cu donații o pot face prin conturile bancare
LEI: RO14BTRLRONCRT0386657701 sau EURO: RO61BTRLEURCRT0386657701, dar și prin Paypal la Paypalpaypal.me/AsociatiaSEPALE.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/