INEDIT. Paintaballul jucat la Buziaș are terenul deschis pentru cei are vor să împuște o evadare din cotidian

paintball player in splattered mask, front view
1000x100 (1)

Adrenalină, mișcare, echipă și arme! Acestea sunt doar câteva cuvinte pentru a descrie o partidă de paintball jucată la terenul special amenajat în Buziaș. Marioara Bîlba a povestit pentru Express de Banat care sunt cele mai importante lucruri de știut despre sportul de paintball.

Tineri, corporatiști, dar și simpli curioși care au intrat pe terenul de paintball al Marioarei Bîlba au rămas încântați de ce a urmat. Înarmați cu arme profesioniste pentru acest sport, echipați corespunzător și după ce li s-a făcut instructajul, au început să tragă în prietenii sau colegii lor cu bile cu apă colorată. Ce altă metodă mai bună pentru un teambuilding sau pentru a rezolva conflictele de la locul de muncă?

„Ne-am gândit la o activitate care se poate desfășura în aer liber care să ofere și prilejul mișcării în aer liber. L-am avut ca sprijin și pe soțul meu pentru instructajul în paintball. Suntem singurii din zona Buziaș cu paintball. Putem organiza meciuri și în timpul săptămânii, dar cu programare pentru că trebuie pregătit terenul și armele trebuie încărcate. Doar cei peste 14 ani pot veni. Am avut și grupuri de adolescenți care au jucat cu anumite restricții, adică o zonă tampon între cele două echipe sau au avut ținte la care să tragă. Avem opțiuni și pentru cei care doresc să joace singuri, dar este de preferat în echipă pentru că este mai antrenant. Pentru cei peste 18 ani avem jocuri cu un grad mai ridicat de implicare.”, ne-a povestit Marioara Bîlba.

paintball 1 (3)

Persoanele majore trebuie să semneze un angajament că vor respecta regulile și își vor păstra pe tot parcursul meciului echipamentul de protecție. Cei care doresc să tragă la paintball trebuie să își găsească în grupul de prieteni sau colegi oameni care „să se împuște”: „Trebuie să fie minim doi în echipă, maxim zece, dar nu este recomandat să fie doar doi per echipă pentru că terenul are 2500 mp. Terenul este făcut pentru echipă de 5 vs 5. Așa este standardul pentru terenurile unde se joacă profesional. Jucând 2 vs 2 se aleargă foarte mult. Ce este peste numărul de 10 în echipă nu este din nou recomandat pentru că este mult mai aglomerat. Avem puști cu echipament complet, cască de protecție, combinezon și mănuși cu degetele libere”.

paintball buzias 2

Chiar dacă bilele nu provoacă nimic mai mult decât un ușor disconfort care oricum nu este resimțit datorită adrenalinei, participanții trebuie să urmeze mai multe reguli: să nu tragă la mai puțin de 5 m în adversar și să ia ca țintă pe cât posibil partea corpului unde sunt veste. Armele folosite sunt marca Tippman 98 Rental, cunoscute în rândul pasionaților și al profesioniștilor în paintball. Terenul este pur și simplu incredibil. Obstacolele și rablele te fac să te simți de parcă ești într-o zonă de conflict cu nimic mai mult decât o armă și o echipă. Pentru amatori și cei curioși este important să știe că există mai multe stiluri de joc puse la dispoziție de organizatori.

arme paintball (2)

„Ei își aleg stilul de joc. Avem stilul prin «Eliminare». Dacă sunt împușcați, sunt eliminați, dar nu scoși din joc. Se întorc în bază, stau câteva secunde apoi reintră ca să-și consume restul de bile. «Capturarea steagului» presupune ca o echipă să captureze steagul pus la mijlocul terenului sau steagul lor din baza adversarului. La «Apără-ți căpitanul» este desemnat un membru al echipei căpitan, care trebuie apărat de echipă și împușcat de echipa adversă fie capturat. Mai avem și «Iepurele», care încă nu s-a jucat. Cel desemnat iepure are 200 de bile și ceilalți au 30. Nouă jucători fug după cel cu 200. Noi le punem oamenilor la dispoziție tot felul de variante de joc. Paintballul nu este un joc individual. Jucătorii trebuie să stabilească o serie de strategii și să decidă cine și unde se poziționează pe teren. Este nevoie de colaborare, altfel pierd.”, a explicat Marioara Bîlba.

expressheadergeneral (1)

paintabll buzias

paintball 2 (2)

Variantele menționate se joacă la nivel de țară, sunt și campionate în Statele Unite ale Americii, unde sunt profesioniști care duc adevărate lupte pe teren. Există și varianta de a juca open space, într-o zonă mai accidentată și fără obstacole ca și cele de pe teren. Astfel, doritorii pot cere o deplasare la ieșire din Silagiu către Caraș-Severin. Cu toate acestea, este nevoie de o condiție fizică foarte bună și de poftă de alergat.

paintball 4 (2)

paintball buzias 3

Persoanele care citesc acest articol și simt cum degetul arătător joacă la fel ca pe un trăgaci trebuie să știe că pot găsi informațiile necesare pe pagina de Facebook a terenului de paintball. Vor intra pe teren cu 200 de bile cu apă colorată și au posibilitatea să achiziționeze extra în cazul în care le consumă. Sunt sfătuiți să vină în haine de vară și cât mai lejere pentru că vor fi protejați de combinezon până la gât. Casca protejează ochii, gura și urechile iar vesta are grijă de piept și spate. După meci, „soldații” sunt invitați la un grătar și răcoritoare. Până în prezent au vizitat terenul oameni din Timișoara, Lugoj și zona Buziaș, dar lista este deschisă pentru oricine dorește să trăiască o experiență plină de adrenalină.

paintball buzias