INEDIT. Lucrare istorică, pictată la început de secol XX, expusă la Oțelu Roșu!

Foarte puțini dintre bănățeni cunosc importanța picturii din Biserica Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” Ferdinand, din capitala Văii Bistrei.

Pragul lăcașului de cult este trecut nu doar pentru rugăciune, ci și de către turiștii interesați de pictura acestei biserici. Și asta pentru că ea a fost executată de binecunoscutul pictor Corneliu Baba (FOTO) alături de tatăl său, Gheorghe Baba, între anii 1936-1937.

Dacă mergem pe firul istoriei, aflăm că marele pictor Corneliu Baba şi-a donat colecţia de pictură unei instituţii de artă din Banat. E vorba de un paradox, mai ales că artistul s-a născut în Craiova și a trăit la Iași, dar, prin testament, întreaga colecţie a ajuns în vestul țării. Explicația poate fi dată de faptul că prin tatăl său, Gheorghe Baba, artistul era bănăţean, astfel că întreaga copilărie și-a petrecut-o la Caransebeş. De aceea, Galeria de Artă a Casei de Cultură din Caransebeș îi poartă și numele.

În tinerețe, Corneliu a pictat alături de tatăl său Biserica din Oțelu Roșu. În acest lăcaș de cult se află pictura „Maica Domnului cu pruncul”, care este lucrarea sa de licență de la Institutul de Arte Plastice, unde l-a avut coordonator pe profesorul Nicolae Tonitza.

Restaurarea picturii în 2009 i-a redat luminozitatea ce a avut-o la început, slujba de sfințire a bisericii fiind oficiată de Episcopul Caransebeșului PS Lucian.

Aproape toate operele lui Corneliu Baba au rămas în România, abia dacă există vreun muzeu mai important din țară care să nu aibă măcar o operă de-a sa.

În prezent, cea mai mare colecție de lucrări, dar și de obiecte ale artistului se găsesc în Colecția „Baba”, la Muzeul de Artă Timișoara. Colecția a fost donată instituției de soția artistului și include 90 de piese, printre care și câteva tablouri aduse de la Muzeul Național de Artă și de la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București.

FOTO: artindex.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/