INEDIT Arhivele de stat lansează un ghid cu documente austro-ungare

Toate documentele elaborate până în anul 1919 vor apărea într-un ghid, la care lucrează acum Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, alături de colegii lor din Ungaria. Pentru că, momentan, se lucrează intens, ghidul va fi lansat în anul 2013.

Documentele Imperiului Austro Ungar, care au fost scrise până în anii 1918-1919 vor apărea compilate într-un ghid, de mare importanță. „Această inițiativă este rezultatul unui acord între Arhivele Naționale ale României și cele ale Ungariei și va fi finalizat în 2013, prin publicarea de către fiecare serviciu județean implicat, a câte unui volum”, a spus Ovidiu Roșu, șeful serviciului din Caransebeș. Documentele vor fi elaborate pentru fiecare județ care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.

În sistemul Arhivelor Naționale din România, Serviciul Județean Caraș-Severin are în depozitele sale peste 290.000 de dosare, grupate în peste 1.000 de colecții. Singura problemă semnalată de cei din conducerea instituției este dispariția unor documente, care au ars în 1989, la Caransebeș. „Multe documente din perioada interbelică nu mai pot fi găsite. Avem documente ce le-au aparținut notarilor publici în 1900, iar cele mai recente au dispărut”, a adăugat șeful serviciului din Caransebeș. În ce privește solicitările publicului de vizualizare a actelor, au existat 500 de cereri, cele mai multe dintre acestea fiind pentru persoanele deportate în Bărăgan (foto).