Condiţii de viaţă mai bune pentru romii din Câlnic

Primăria Reşiţa a încheiat recent un proiect privitor la îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitatea de romi de pe strada Bistra, din cartierul Câlnic. Drumuri reparate, străzi noi şi educaţie pentru un trai sănătos, de asta beneficiază acum romii reşiţeni în urma proiectului de integrare a minorităţilor finanţat de Guvern.

Proiectul „Amaro traio, amaro drom” face parte din Programul de Intervenţii Prioritare, finanţat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, care se adresează celor mai sărace comunităţi de romi din ţară. Problematica romilor şi posibilitatea ca aceasta să influenţeze aderarea României la spaţiul Schengen a determinat autorităţile să găsească soluţii pentru inculderea lor în viaţa socială.

După închierea proiectului, comunitatea de romi din cartierul reşiţean Câlnic se bucură de condiţii de viaţă mai bune. Primăria a reabilitat atât cei 800 de metri ai drumului de acces spre comunitate, cât şi străzile din interiorul acesteia.

leader board 728 x 90 px

În plus, cei 150 de romi care locuiesc pe strada Bistra au fost învăţaţi timp de şase luni despre beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Respectarea normelor de igienă, folosirea metodelor de contracepţie şi  importanţa planning-ului familial sunt lucrurile care au fost aduse la cunoştinţa romilor din Câlnic, în speranţa că aceştia vor şi aplica noţiunile în viaţa de zi cu zi.

Pe lângă suma acordată de Fondul Român de Dezvoltare Socială, administraţia locală a contribuit cu bani în valoare de aproape 30 la sută din grantul FDRS.