Topul celor mai mari poluatori ai județului

Controlalele tematice efectuate de Garda de Mediu la începutul acestui an au scos în evidență cele mai poluante industrii care aduc nori gri deasupra județului. Conștienți de impactul asupra mediului, reprezentanții marilor operatori economici pun pe loc secund protecția mediului, în favoarea producției.

Controalele din partea Gărzii de Mediu au avut până acum efecte favorabile mediului. Asta, având în vedere faptul că în urma amenzilor și sancțiunilor primite cele mai multe dintre societățile aflate pe lista poluatorilor au făcut investiții pentru a mai diminua din efectele negative asupra naturii.

Prima pe lista neagră de la Garda de Mediu este societatea TMK. Având ca activitate principală producerea și turnarea oțelului, uzina este unul dintre principalii factori de poluare la nivel de județ. De cele mai multe ori, cu tot efortul conducerii de a diminua pe cât posibil afectarea mediului, gazele arse sunt emanate în aerul pe care cărășenii îl respiră. De asemenea, o altă sursă de poluare aflată în incinta TMK Reșița este zgura provenită de la oțelăria electrică care emană praf nociv atât pentru natură, cât și pentru sănătatea cărășenilor.

Și Moldomin SA a fost menționată pe lista celor mai mari poluatori județeni. Societatea se ocupă cu extracția și prepararea minereurilor neferoase. După încetarea activității în urma disponibilizărilor colective, iazurile de decantare au rămas neexploatate, ceea ce a dus la formarea unui adevărat „litoral” toxic în Clisură. Reziduurile de steril s-au transformat într-un nisip fin care, în fața vântului puternic de la malul Dunării, transformă Moldova Nouă în deșert.

Societatea Aquacaraș este și ea vizată de Garda de Mediu. Trei dintre orașele care dețin stații de epurare gestionate de firma în cauză, mai exact Caransebeș, Oțelu Roșu și Băile Herculane, sunt subdimensionate și nu asigură o epurare corespunzătoare. Situația este și mai dezastruoasă în cazul celorlalte orașe cărășene, acolo unde stațiile de epurare nu există, apele uzate menajere fiind evacuate direct în emisari.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Și depozitele de deșeuri din orașele cărășene sunt un adevărat focar care amenință nu numai mediul înconjurător, ci și sănătatea cărășenilor. Această problemă încă își caută rezolvare, fiind subiect intens de discuție pentru autoritățile județene.

Se apără: „Lumea trebuie să înțeleagă că sunt societăți care poluează, altfel nu au cum să meargă lucrurile”

Reprezentanții TMK Reșița consideră că măsurile luate de Garda de Mediu sunt doar motive care să pună opreliști unei dezvoltări durabile la nivelul industriei și, automat, a economiei județene. Conștienți de momentele în care societatea poluează, reprezentanții TMK consideră că au făcut suficiente progrese pentru a diminua impactul negativ asupra mediului, iar puținele momente de poluare cântăresc slab comparativ cu restul beneficiilor aduse de activitatea societății.

„La noi, în Caraș-Severin, când vedem că merge o societate bine trebuie să gândim soluții pentru a o face să meargă prost. Tocmai de aceea nu avem investitori. Nimeni nu se apropie pentru a nu polua județul. Garda de Mediu ar trebui să se gândească la faptul că dacă nu mai merge TMK nu vor mai avea nici ei activitate. Logic că sunt norme europene care trebuie respectate și le înțelegem, dar lumea trebuie să înțeleagă că sunt societăți care poluează, altfel nu au cum să meargă lucrurile” , a explicat Iancu Muhu, lider sindical în cadrul TMK Reșița.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/