Industria reșițeană, la ceas aniversar

Nu mai puţin de 241 de ani s-au împlinit de la inaugurarea primelor furnale înalte din actuala curte a SC TMK Reșița SA. Cu această ocazie, ing. Dan Perianu a ținut astăzi o conferință la care au participat atât reprezentanți ai Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național, cât și ingineri și reprezentanți ai Bisericii.

Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Național a județului Caraș-Severin a o conferință pe tema ”3 iulie – data inaugurării industriei reșițene (241 de ani)”. Comunicarea  a fost susținută de ing. Dan Perianu, care a vorbit despre industria orașului, de la începuturi și până în prezent. În cadrul acestei manifestări, au avut loc discuții cu privire la semnificaţia şi dimensiunea înfiinţării acestei industrii în spaţiul sud-est european, premierele industriale reşiţene în secolele XVIII şi XIX şi personalităţi semnificative în evoluţia vieţii industriale din Reșița.

”Sigur că începuturile au fost modeste, doar două furnale și patru ateliere de forjă. Astăzi asistăm din anumite puncte de vedere la o schimbare a structurii, furnale nu se mai construiesc demult, acel furnal care a rămas singur aici este cel din urmă furnal din spațiul carpatic, din Transilvania și tocmai din acest motiv el ar trebui să fie păstrat ca un memento pentru tinerele generații”, ne-a declarat ing. Dan Perianu.

La întâlnire au participat specialiști în patrimoniu cultural, dar și ingineri, iar moderatorul întâlnirii a fost Iacob Roman, consilier în cadrul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național. Biserica a fost și ea reprezentată la întâlnire prin preotul Valentin Popovici, de la Parohia Câlnic.

 

”Industria nu a început cu Google și nici nu calculatorul sau cu tableta, industria a început cu mult înainte și asta nu ar trebui uitat”, Dan Perianu


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/