Îndemnul unui medic din Timișoara: „Vaccinați-vă liniștiți toți copiii!”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Vaccinarea împotriva Covid-19 este esențială în cazul copiilor, un important vector de transmitere a bolii, susține Mihai Gafencu, director medical la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.

Mihai Gafencu a explicat de ce ar trebui să luăm serios în considerare această variantă de imunizare chiar și în contextul apariției unor noi tulpini ale viruslui SARS-CoV-2.

„Sigur că poți să privești orice lucru din perspectiva patimii pentru bani. Da, firmele fac vaccinuri pentru că vor să câștige. Dar pantofarul când face pantofi ce vrea să facă? Nu să câștige? Omul care produce vaccin vrea să câștige. Și brutarul care face pâine vrea să câștige. De ce să îl ardem în piața publică? Firmele acelea vor să câștige. Dar s-au solidarizat și au muncit și atunci putem aduce divinitatea în discuție și să cred că chiar ne-a ajutat Dumnezeu în toate campaniile acestea de cercetare. În vaccinul ARN mesager se gâdilă de ani de zile acest mecanism pentru prevenția în anumite forme de cancer. Bineînțeles că paranoia poate să spună că acolo a fost ceva, că nu se poate. Vaccinați-vă liniștiți toți copiii. Până la 12 ani s-au făcut testele. Acum testele se îmbogățesc cu copii de până la 6 ani care nu au ce să arate pentru că acel vaccin nu are ce să facă. Este un vaccin eficient, performant.”, a spus prof. univ. dr. Mihai Gafencu, director medical la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”.

Medicul susține că pe buzele oamenilor apare frecvent o întrebare: „de ce să mă vaccinez dacă tot apar noi forme ale virusului SARS-CoV-2?”

„Pentru că nu mori, faci varianta cel mai ușor de trecut. Acum trebuie folosite toate prghiile. Trebuie folosit omul de știință. Trebuie folosită comunitatea medicală, factorul politic, dar în mod înțelept (…) Acest Delta sau un altul, Epsilon va fi agresiv și va readuce discuția școlilor păzite, închise sau divizate de copiii vaccinați sau nevaccinați. Anul trecut nu s-a făcut ceea ce trebuia să se facă. Am preferat să închidem școlile rând, pe rând și să stea copiii aceștia mutilându-și dorința de joacă, de afecțiune, de atingere, de căutare a celuilalt. Nu putem să mai repetăm acțiunile cu aceeași ignoranță doar pentru că avem alegeri sau victorii personale. Copilul nu are voie să nu se dezvolte în grup. Copilul caută asta. Puterea grupului bate puterea formării parentale. Copilul de acolo își ia seva, din grup. Păi și tu îi retezi asta? Pe un an am făcut-o deja. Ai noștri care se intreabă de ce să se vaccineze? Pentru că îți condamni bunicii la moarte și copiii la stat în casă și la afectare gravă pe termen mediu și lung. Suntem în valul patru. Suntem clar în valul patru, la început de val patru. Va fi mult diferit. Se va umple și sper că nu se va umple deloc, terapia intensivă se va umple greu. Nu cred că se va ajunge la saturația secțiilor de terapie intensivă mai ales că s-au mișcat lucruri. Nu asta ar trebui să ne sperie, ci felul în care ne schimbăm noi viața, felul în care întotdeauna gândim și trăim zi de zi. Faptul că ne vom modifica în relațiile interumane, că economic, țara noastră sigru nu va mai rezista unui nou și nou val pentru că nu mai avem cum să facem față. Proteste vor fi cu siguranță. Din păcate vor fi organizate de cei care nu ajua ca această situație să nu existe și atunci nu mai putem spune decât că, politicieni, opriți-vă din joacă și apucați-vă să guvernați țara. Uitați-vă la nevoile țării și întrebați pe cei care s-au dovedit eficienți în a vă sta alături fără să își dorească funcții, ci doar să își vindece pacienții”, a mai spus Mihai Gafencu.