Îndemn pentru autoritățile din Timiș, județ cu șomaj aproape zero: „Lăsați antreprenorii să viseze și preluați din riscurile lor”

sachs

Regiunea de vest a fost vizitată, în această săptămână, de o delegație din Israel din care au făcut parte, alături de ambasadorul Israelului în România, reprezentanți ai unor companii din această țară. Cei din urmă au apreciat potențialul regiunii de vest și au venit cu mai multe sfaturi pentru autorități pentru ca zona să devină și mai atractivă în rândul antreprenorilor, în contextul în care este deja cunoscută lipsa forței de muncă în regiune. 

Reprezentantul unei firme de consultanță din Israel a apreciat, în urma vizitei, componentele de creștere ale regiunii de vest. Ofer Sachs, CEO Herzog Strategic, a spus că prezența companiilor străine în Timiș se datorează și faptului că acestea văd regiunea ca pe un hub de inovare, cercetare și dezvoltare. În context, Ofer Sachs a punctat și principala provocare pentru autoritățile din județ.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul David Saranga: „Timișoara și Timișul au un potențial extraordinar datorită capitalului uman”

„Am văzut antreprenori uimitori, unii vin cu soluții de pionierat la nivel mondial, unii lucrează individual, alții au o cooperare deja cu jucători internaționali, dar ultimul punct este și unul forte, și unul slab: faptul că rata șomajului este aproape zero. Fiecare lider își dorește așa ceva în țara lui, dar e și o provocare pentru că se pune întrebarea cum poți să atragi aici în regiune oameni, nu doar oameni, ci oameni de calitate. Și dacă aș putea să mă refer foarte modest la câteva aspecte care ar putea fi esențiale. Prima provocare este capitalul pentru antreprenori. Provocarea constă în a-i convinge pe oamenii care au capital – și capitalul există, fie că este aici sau în altă parte – că investițiile în întreprinzători și în capitalul uman le poate aduce un profit bun.”, a declarat Ofer Sachs.

A doua provocare, a mai spus reprezentantul firmei de consultanță din Israel, ar fi crearea relației între mediul academic și spiritul antreprenorial. Iar al treilea aspect se referă la gândirea globală.

„Vorbind cu unii întreprinzători, am simțit că au nevoie de o anumită îndrumare ca să își aducă afacerea la o anumită scară. Și nu în ultimul rând este capacitatea regiunii de a prelua o parte din risc, când e vorba de întreprinzători. Antreprenorii sunt o specie unică. Sunt oameni pe care trebuie să îi prețuim și îmbrățisăm pentru că ei vor aduce creștere sustenabilă și trebuie să îi lăsăm să viseze și să preluăm partea pe care trebuie să o preluăm din riscurile lor, prin accesul la capital, că dacă nu li se realizează visurile, nu se va întâmpla nimic rău.”, a explicat Ofer Sachs.

Delegația Israelului a vizitat Timișoara la invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Intenția este deschiderea unor noi oportunități de cooperare în domeniul inovării, cercetării și dezvoltării cu companii și cu alți actori instituționali din Israel.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/