IncubART: un an de existență a primului incubator de artă din Timișoara

IncubART, cel mai mare spațiu de tip makerspace din Timișoara, a aniversat un an de când găzduiește artiști din mai multe domenii și mici antreprenori locali aflați la început de drum.

Povestea IncubART a început acum mai bine de doi ani, atunci când Florin Vilcea și Daniel Craia au pus ideea de pe hârtie în practică. Au muncit un an, o lună și o săptămână pentru a da viață celui mai mare spațiu comun pentru creație. Un întreg etaj dintr-o clădire industrială a fost transformat în spații pentru birouri, ateliere de lucru și săli de conferințe. În total, 2.000 de metri pătrați.

„Partea de la zero la unu e cea mai complicată în sensul că am avut multe obstacole prin care am trecut, am avut și perioade în care am vrut să renunțăm, am avut perioade în care am vrut să ne facem și planuri mărețe, dar ne bucurăm că acum sunt peste 20 de artiști care vin zilnic în IncubART și se folosesc zilnic de spațiul nostru”, a spus Florin Vilcea, fondator IncubART.

La momentul actual, IncubART găzduiește peste 20 businessuri creative și inovative, iar atelierele de lemn și ceramică sunt utilizate zilnic de meșterii și de artiștii locali. De-a lungul anului, aceștia au implementat mai multe proiecte din domeniile arte plastice și arhitectură, iar spațiul de co-work a fost folosit pentru găzduirea mai multor evenimente din zona IT&Corporate.

Ajunși la un an de activitate, Florin și Daniel au decis să marcheze această aniversare prin ‚„Ziua Porților Deschise”, eveniment la care au participat oameni care au avut șansa să cunoască și să interacționeze cu cei ce fac parte din comunitatea IncubART. Au putut vizita atelierele de lucru, au văzut cum funcționează echipamentele de lemn, ceramică sau broderie.