INCONȘTIENȚĂ. Șoferii forțează urcarea pe munte! Șanse de acces, abia în weekend

Cele mai căutate puncte turistice, în această perioadă, sunt cu siguranță zonele montane. Din păcate, Muntele Semenic și Muntele Mic au fost blocați de întreruperea energiei electrice, dar și de un cod portocaliu de ninsoare și viscol, care a determinat autoritățile să oprească accesul turiștilor. Unii însă nu conștientizează la ce pericole se expun.

Începând de ieri, accesul turiștilor pe munții Banatului este oprit din cauza stratului consistent de zăpadă, care în unele zone depășește chiar și 2 metri. Autoritățile intervin pentru deblocarea celor două drumuri (Prislop – Semenic și Telescaun – Muntele Mic), iar cu puțin noroc, acestea vor fi accesibile în weekend, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă.

„Aglomerările de zăpadă, din cauza viscolului, sunt foarte mari. Sunt porțiuni unde zăpada depășește 2 metri, de aceea acționarea este un pic mai grea, pentru că intervenția se face cu turbofreze care au o viteză de înaintare mult redusă față de utilajele care acționează cu lamă, dar deocamdată acestea nu pot face față la asemenea cantități de zăpadă. Când drumul va fi sigur, cetățenii vor fi anunțați atât în media, cât și prin toate mijloacele de informare că acest drum este deschis circulației. La fel, pe Muntele Mic se acționează cu turbofrezele. Sperăm să deschidem drumurile cât mai repede, având în vedere că se apropie weekendul”, a declarat astăzi directorul Direcției de Drumuri Județene, Gabriel Știka.

Deocamdată, accesul este permis pe o singură bandă doar pentru echipele de intervenție la liniile de electricitate și transportul de combustibil pentru a reuși alimentarea cu carburanți a generatoarelor care asigură comunicațiile la nivelul județului Caraș-Severin. Unii turiști însă par să nu înțeleagă ce înseamnă „drum închis”…

„Aș ruga cetățenii să înțeleagă că aceste drumuri sunt închise, să nu mai forțeze să intre pe un drum închis. Înțelegem că sunt și sejururi plătite, dar în astfel de condiții nu ne permitem să-i lăsăm să intre pe drum și să le punem viața în pericol”, a subliniat Gabriel Știka.

Firmele care se ocupă de deszăpezirea drumurilor spre cei doi munți par să se fi conformat în urma discuțiilor avute cu reprezentanții județului, dar și după sancțiunile ce le-au fost aplicate pentru intervenția necorespunzătoare la ninsorile trecute. Așa se face că, la ora actuală, Gabriel Știka se declară mulțumit de intervenția agenților economici contractați pe cele două tronsoane. „Cu firma de deszăpezire de pe Muntele Mic, urmare a ceea ce s-a întâmplat în perioada trecută, am avut o ședință la începutul săptămânii, și-au mai achiziționat utilaje, deci la ora actuală acționează cu mai multe utilaje decât până acum. Estimarea numărului de utilaje se face pe o medie anuală. Acum a fost o perioadă care a ieșit un pic din tipare, de aceea a fost necesară suplimentarea utilajelor. Cu firma de pe Semenic am avut o ședință prin care le-am solicitat să reintre în condițiile contractului. Au reușit. Sperăm ca în continuare să se țină de treabă”.

Potrivit caietelor de sarcini, operatorii au obligația să deszăpezească o bandă de circulație în 16 ore de la încetarea fenomenului de viscol, iar în termen de 48 de ore se impune și deschiderea celeilalte benzi, ceea ce înseamnă că turiștii ar putea urca din nou pe munte în weekend.

CITEȘTE ȘI: „Parcă suntem într-un film cu proști! Rușine să vă fie!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/