„Inchizitorul” Dunca, pe Telescaun – Muntele Mic și DJ 581, pe urmele lui Hurduzeu!

Noul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a trimis Corpul de Control la Direcția de Drumuri Județene și, după doar două contracte de lucrări verificate, a anunțat că sesizează organele de cercetare penală deoarece s-ar fi furat din bugetul public!

Cele două cercetări făcute de oamenii săi i-au fost suficiente lui Dunca pentru a spune că s-a convins definitiv de modul în care s-a lucrat în administrația județeană. După ce a primit raportul Corpului de Control, care a verificat contractul de întreținere și deszăpezire a DJ 608A, tronson Telescaun – Muntele Mic, în perioada 2017 – 2020 și cel privind lucrările pentru înlăturarea calamităților produse pe DJ 581, contracte luate la întâmplare, șeful CJ a anunțat: „Am fost șocat de modul de lucru, nu m-aș fi așteptat niciodată ca practicile să fie de o asemenea manieră. Modul barbar de executare a banului public m-a îngrozit. Lucrarea e gata, va fi înaintată organelor de cercetare penală, dar nu imediat, pentru că vrem să facem un pachet mai mare, deoarece verificăm toată activitatea de anul trecut, toate lucrările date pe încredințare directă”.

Dunca a prezentat în detaliu neregulile depistate și a calculat chiar și prejudiciile suferite de bugetul public. 30.000 de lei în cei trei ani de contract pentru întreținere curentă și deszăpezire pe drumul spre Muntele Mic și 150.000 de lei pe DJ 581. Referitor la acesta din urmă, spune Dunca, s-ar fi întocmit un referat de necesitate pe 50.000 de lei. Puțin peste 10.000 de euro! Pentru o calamitate apărută însă ceva mai târziu, a sesizat președintele CJ. A existat o vizită în teren a Prefecturii, pentru că banii vin din Fondul de Rezervă al Guvernului, și s-a constatat acea nevoie de a se repera cu 50.000 de lei. Apoi, sumele s-ar fi mărit de vreo zece ori, s-a ajuns la 500.000 de lei. „Lucrarea a fost aprobată imediat, domnul Silviu Hurduzeu a plătit imediat către DDJ suma respectivă, lucrarea a fost executată, dar comisia de recepție a fost indusă în eroare, fiind dusă în cu totul alt loc. Nu s-a respectat proiectul, s-au plătit cantități mult mai mari de materiale. Echipa de control a făcut săpături la fața locului și s-a constatat că nu se justifică acele cantități decontate, fiind reținut un prejudiciu de 150.000 de lei. Nu e o sumă mare, dar reprezintă 30 la sută din valoarea lucrării.”, a explicat Romeo Dunca.

Ca un adevărat procuror într-un rechizitoriu, președintele Consiliului Județean a vorbit despre modul de operare al unui grup organizat și a formulat acuzații deosebit de grave cu subiect și predicat. „E o lucrare complexă ca și organizare, ei nu sunt doar hoți, ci și foarte inteligenți. Nu se putea fără liniștea unora mai mari care te-au transformat într-o unealtă a unor fărădelegi cum eu nu mi-am putut închipui să furi din banul public inducând în eroare, mergând până la a duce o comisie de control proastă la o altă lucrare. Ceea ce este aici întrece orice așteptare. Tot ce am luat este cangrenat!”, a mai afirmat președintele Dunca.

Pentru că acuză comiterea unor fapte foarte grave, i-am cerut lui Romeo Dunca să dea nume. Să spună cine e vinovat și împotriva cui va exercita acțiuni penale. „Văzând modul ce control asupra DDJ, unde banii au fost dați spre a fi cheltuiți, neimplicarea timp de patru ani, pentru că nu a existat niciun control al Consiliului Județean, o iau ca și o acoperire tacită pentru a favoriza căpușarea banului public și îl acuz pe președintele Consiliului Județean, pe Silviu Hurduzeu, că e vinovat în ceea ce am găsit aici!”  

Acuzațiile lui Romeo Dunca nu-l îngrijorează deloc pe Silviu Hurduzeu, care pune totul pe seama necunoașterii procedurilor de către noul președinte CJ. „Am văzut acele declarații. Foarte mult nu am înțeles din ce voia să spună. Dânsul a început mandatul de președinte mai mult în rol de inchizitor, amintind de inchiziție, este problema lui. Eu când mi-am început mandatul de președinte, am început să rezolv probleme, să caut soluții, nu să dezgrop tot ceea ce s-a întâmplat înaintea mea. Sigur că aș fi avut mult mai multe de descoperit. Atunci când nu ai soluții la ceea ce ai promis că vei face, împroști în stânga și în dreapta cu acuzații nefondate. N-am înțeles ce reproșează. O să vadă și dânsul, în timp, cum procedează acele comisii care merg pe teren la constatarea pagubelor. O să vadă că nu tot timpul guvernul dă bani, nici măcar când există pericolul de a se surpa un drum. Îi recomand să-i întrebe pe colegii lui din Consiliul Județean cum se alocă banii și o să vadă că banii nu se alocă printr-un singur telefon. Există un referat care parcurge toate etapele. Pe baza acelui referat se întocmește un proiect de hotărâre pentru că banii nu pot fi alocați decât prin proiect de Hotărâre de CJ sau prin dispoziție, dar ulterior tot la o Hotărâre de CJ se ajunge. Hotărârea nu este semnată doar de președintele CJ, are în spate toate semnăturile necesare.”, a replicat Silviu Hurduzeu.

Fostul șef al administrației județene ar fi așteptat altceva de la noul președinte. O întâlnire în care să-i predea șefia, cu bune și cu rele, cu informații importante, dar modul în care s-a dialogat încă din campania electorală l-a convins că nu are cu cine. „Dacă are o suspiciune, n-are decât să facă verificări dacă acei bani au fost cheltuiți sau nu așa cum trebuie. Afirmațiile pe care le face dânsul sunt hazardate. Încearcă să dezgroape tot felul de situații?! Nu are decât, dar până la urmă a câștigat niște alegeri spunând cetățenilor județului că vine să facă ceva la CJ. Observ că mai puțin contează acest lucru acum, din contră, am văzut declarații hazardate că vrea să renunțe la finanțări europene. Nu este chiar ușor. Și nu renunți la o finanțare europeană cu un telefon. Există un studiu de fezabilitate, făcut în urma unor solicitări. Studiul a fost depus, s-a aprobat finanțarea. Unii au muncit când s-a făcut studiul și s-a aprobat finanțarea. Nici acea finanțare nu s-a obținut în urma unui telefon, a fost o muncă. Ca să vrei tu să renunți la finanțarea europeană (a Staționarului III), mi se pare un lucru destul de grav. Rugămintea mea este să analizeze mai bine și să nu mai facă astfel de afirmații.”, a adăugat Silviu Hurduzeu.