„Banatul dăruieşte viaţă”, campanie de donare de sânge în județele Caraș-Severin și Timiș

Cum în contextul epidemiologic actual, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic, mai multe organizații din Caraș-Severin și Timiș s-au gândit să-și unească eforturile pentru a veni în sprijinul spitalelor care se confruntă constant cu un deficit major de sânge, acestea demarând o amplă campanie de donare de sânge, intitulată „Banatul dăruieşte viaţă”.

De multe ori, transfuzia de sânge este cea care face diferența dintre viață și moarte, lucru absolut cunoscut medicilor angrenați în salvarea fiecărui pacient. Pentru ca această luptă să poată fi câștigată, în perioada 25-26 noiembrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în parteneriat cu ASCOR Timișoara, cu Liga Studenților UBB Reșița și Crucea Roșie fac un apel către toți cei care pot și vor „să doneze viață”.

„Prin donarea de sânge dăruim viață. Și ce poate fi mai frumos decât să știi că dăruiești o parte din tine, la propriu, ca să îl salvezi pe cel aflat în suferință? Haideți să ne unim în această perioadă delicată și confuză, în care tot ceea ce se întâmplă în lume pare că vrea din ce în ce mai mult să ne separe unii de ceilalți, și să ne aducem aminte că am fost lăsați să trăim împreună pentru ca să ne sprijinim, să ne iubim unii pe alții.”, este mesajul inițiatorilor demersului umanitar.

În atenția celor care doresc să doneze sânge pe raza județului Caraș-Severin, mai multe informații în acest sens pot fi obținute la numărul de telefon: 0743 580 483 – Andra Jurca, responsabil din partea ATOR Banatul de Munte cu organizarea campaniei, locațiile stabilite în vederea materializării acțiunii fiind următoarele:

– județul Caraș-Severin: Centrul de Transfuzie Reșița (str. Ion Luca Caragiale nr. 1-2);

– județul Timiș: Centrul de Transfuzie Timișoara (Martir Marius Ciopec nr. 1).

„Conform prevederilor medicale existente, din surse oficiale, vă informăm cu privire la faptul că nu se va face testul COVID-19 pentru a putea dona sânge.”, mai precizează organizatorii.

Iată care sunt condițiile pentru a putea participa la campania umanitară:

– vârsta între 18 şi 60 de ani;

– să fii cetățean român/rezident în România;

– să ai greutatea >/= 50 kg;

– să ai tensiunea arterială între 10 şi 18 mmHg;

– nicio intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni;

– să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare/în perioada menstruală.