Incertitudini și pentru iarna care urmează. Colterm are probleme cu asigurarea stocului de gaz

colterm

Directorul tehnic al Colterm a anunțat în ședința Colegiului Prefectural că societatea are nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei ca să asigure combustibilul necesar pentru iarnă. Până acum, Colterm a încheiat contracte pentru 65% din necesarul de gaz, însă mai mulți furnizori refuză să încheie contracte cu compania aflată în insolvență. 

Potrivit lui Petre Nenu, Colterm are obligația să constituie un stoc minim de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană de 87.750 de megawați, perioada aprilie – octombrie 2022. În acest sens, compania a încheiat contracte de achiziție a gazelor naturale cu 8 producători desemnați de ANRE pentru o cantitate de 40.000 de megawați, din care, până la 26 august, a fost depozitată o cantitate de 16.000 de megawați. Pentru sezonul rece, a mai spus Nenu, s-au încheiat contracte de achiziție a gazelor naturale pentru 190.000 de megawați, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

„Deoarece cantitățile contractate reprezintă doar 65% din necesarul estimat de gaze naturale pentru producerea de energie electrică și termică în sezonul rece 2022-2023, Colterm a solicitat oferte de la furnizori și producători de gaze naturale. Răspunsurile primite au fost negative, motivându-se situația instabilă din piața de energie și lipsa disponibilităților cantităților suplimentare de gaze naturale. În acest moment suntem pe furnizor de ultimă instanță cu OMV Petrom SA. Aseară, pe site-ul ANRE a fost desemnat furnizor de ultimă instanță Electrica Furnizare, pentru luna septembrie. Noi, dimineață, am trimis cererea către ei.”, a declarat Petre Nenu.

În ceea ce privește stocurile de cărbune, la această dată, compania a adunat 30.000 de tone.

„Legat de cărbune, avem un contract cu un furnizor din zona Oradea, Redolage SRL, pentru 100.000 de tone. El a avut o frecvență de livrare de două trenuri pe săptămână, din luna septembrie va avea 3 trenuri de cărbune livrate săptămânal. Mai avem un contract pentru 10.000 de tone pe care nu îl plătim, e un cărbune rămas în CET Arad, și pe care o să începem să îl aducem în casă începând cu luna septembrie. Luni am avut o altă procedură pentru 30.000 de tone. Cumva, am vrea să pornim cazanele cu un stoc în casă de 60.000 de tone, ceea ce ar reprezenta 25% din necesarul de cărbune al întregii ierni.”, a mai spus Nenu.

„Ca necesar de bani pentru combustibil, noi estimăm că pentru cărbune am avea nevoie de 40 de milioane, pentru gaze naturale 200 de milioane și, de anul acesta, având autorizația de ardere biomasă împreună cu cărbune la CET Sud, am avea nevoie și pentru biomasă de 50 de milioane de lei.”, a mai completat directorul tehnic al Colterm.

Întrebat de prefectul de Timiș dacă timișorenii vor rămâne sau nu fără căldură la iarnă, Petre Nenu a spus: „Eu mă tem de acei 124.000 de megawați pe care nu îi avem contractați. Cred că singura alternativă este un furnizor de ultimă instanță contractat anterior lunii de consum și plătit în avans”.

Peste vară, între 2 și 3 mii de timișoreni s-au debranșat de la Colterm.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/