FOTO: A început festivalul „Tata Oancea”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

O nouă ediție a tradiționalului festival „Tata Oancea” a debutat astăzi la Casa Orășenească de Cultură Bocșa. Ca în fiecare an, participanții la concurs se vor întrece în interpretarea și crearea unor versuri bănățene. În debutul acțiunii au luat cuvântul oficialii de la județ, dar și de la nivel local.

Pregătirile pentru Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „Tata Oancea” au fost în toi, întreaga săptămână. Azi dimineață, la prima oră, totul a fost pregătit ca la carte, fără ca organizatorului, foarte minuțios, să i se poată reproșa ceva.

„Festivalul Tata Oancea este unicul din România de creație și interpretare a poeziei dialectale și a ajuns deja la ediția cu numărul 36. Scopul principal al festivalului este de conservare și promovare a graiului bănățean prin rostire și scriere. Ca și la edițiile trecute, la Bocșa este o emulație de copii care vorbesc și trăiesc bănățenește”, a declarat pentru „Express de Banat” Dan Liuț, directorul Casei Orășenești de Cultură Bocșa, principalul organizator al festivalului.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631966361157″]

La ora 10.00, pe scena Casei de Cultură au urcat primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu, candidatul ARD la funcția de deputat, Valeria Schelean, vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, senatorul Iosif Secășan, candidat USL pentru încă un mandat, și profesorul universitar Tiberiu Mănescu, cel care candidează la funcția de senator, din partea ARD. Toți aceștia au fost însoțiți de Directorul Direcției pentru Cultură, Liubița Raichici, care nu a ratat momentul să le rostească o poezie sutelor de tineri și localnici prezenți la Casa de Cultură.

„Este o onoare pentru mine faptul că pot să fiu gazda unui festival cu o astfel de tradiție. A 36-a ediție înseamnă foarte mult și sper ca toți participanții să poată pleca acasă cu câte un premiu”, a declarat Eugen Cismăneanțu, primarul orașului Bocșa. Onorată de prezența la tradiționalul festival, Valeria Schelean a luat cuvântul, vizibil emoționată de faptul că românii nu au uitat că trebuie să își promoveze valorile tradiționale. „Mă simt onorată să fiu astăzi aici. Apreciez inițiativa și perseverența organizatorilor, cu o mare rezonanță în afara granițelor țării”, a spus tânăra, care speră să ajungă la sufletele cărășenilor din Colegiul Uninominal 5, pentru a-i reprezinta apoi în Camera Deputaților.

Viața culturală a Bocșei a fost apreciată în egală măsură de cei doi candidați la Senat: Iosif Secășan și Tiberiu Mănescu. Pentru că îndrăgește graiul bănățean, actualul senator le-a vorbit spectatorilor în acord cu tema festivalului, ceea ce a stârnit ropote de aplauze. „Sunt un iubitor de grai bănățean, vorbitor în grai bănățean și sunt bucuros că Tata Oancea e un personaj matusalemic, pentru că aici se desfășoară activități importante”, a spus senatorul Iosif Secășan, candidat pentru încă un mandat, din partea USL, pentru aceeași funcție.

promovare banner maxagro

„Mă bucur pentru Bocșa, pentru că are ocazia să găzduiască un astfel de festival și mă bucur pentru viața culturală și spirituală de aici”, a subliniat profesorul universitar, Tiberiu Mănescu.

Și dacă la deschiderea festivalului tot au fost prezenți senatorul Iosif Secășan, dar și candidații ARD pentru Colegiul 5, la Camera Deputaților și Senat, viceprimarul Bocșei i-a rugat respectuos ca în cazul în care ajung în Parlamentul României să facă lobby pentru oraș, dar și pentru reabilitarea Casei Cultură, care este neîncălzită, iar copiii trebuie să concureze în frig. Ceea ce îi mai lipsește clădirii este un grup sanitar. Candidații au dat de înțeles că se vor ocupa de problemă, după care tinerii au urcat pe scenă și au dat startul festivalului „Tata Oancea”, sperând că, la anul, condițiile în care vor concura vor fi mult mai bune.

La cele două etape ale concursului, cea de interpretare și cea de creație, s-au înscris un număr de 170 de copii și adulți din două județe din țară, dar și de peste hotare, mai exact din Serbia. În funcție de vârstă, participanții intră astăzi în prima etapă a concursului, cea de interpretare, urmată apoi de proba de creație. Primii care vor încânta publicul cu versuri în grai bănățean au fost participanții din ciclul preșcolar, urmați de cei din ciclul primar, gimnazial, liceal, iar la final adulții.

Ziua de mâine va fi rezervată dezbaterilor. De la ora 10:00, în sala de ședințe a Primăriei Bocșa, se va dezbate tema „Literatura Dialectală: trecut, prezent și viitor”. Ziua va continua cu un recital de poezie dialectală a creatorilor prezenţi.

Intrarea la festival este liberă.

STPT job 1000x200

Comments

  1. Nicolae says:

    Felicitari organizatorilor. Am fost impresionat de faptul ca evenimentul a fost punctat de prezenta mai multor invitati dintre care de departe am putut remarca discursul plin de eleganta al doamnei Valeria Schelean, o tanara care se face remarcata prin bunul simt si inteligenta ce o caracterizeaza. Mult succes Valeria! Bocsa are nevoie de o schimbare, la fel cum a facut schimbarea in alegerile locale din Iunie!

  2. ovidiu says:

    Eugen tata, aveam alta parere despre tine! De ce ai politizat un eveniment cultural? Faceti camapania – si unii si ceilalti – in afara spatiului cultural, nu il mai infestati cu rahaturi !!!!

  3. dan-aliosa ulici says:

    OVIDIULE,TU NU TZI-AI DAT SEAMA CA PANA SI SEXUL E POLITIZAT IN TZARA ASTA?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/