Candidaţii la alegerile parlamentare au intrat oficial, în campania electorală, la miezul nopţii trecute. Aceştia au 30 de zile la dispoziţie pentru a convinge electoratul să-i trimită în Senatul României sau în Camera Deputaţilor.
Un număr de 137 de senatori şi 315 de deputaţi, în total 452 de parlamentari, vor fi aleşi în urma votului din data de 9 decembrie. Până în 8 decembrie la ora 7.00 e campanie electorală, astfel că toţi candidaţii îşi pot promova programele prin intermediul presei scrise şi vorbite sau a televiziunilor. La ora 0.00 s-a dat startul la lipit afişe, bineînţeles, în locurile special amenajate, şi la montat bannere electorale. Trebuie spus că e interzis ca vreun candidat sau membru de partid să ofere în campanie bunuri alimentare, bani, băuturi alcoolice sau nealcoolice şi tutun. Se pot împărţi însă materiale de propagandă electorală: afişe, pliante, calendare, caiete, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, toate inscripţionate cu însemnele formaţiunii politice sau ale candidatului în cauză.
Cine şi cum poate ajunge în Parlament
Candidaţii la Camera Deputaţilor trebuie să fi împlinit vârsta de cel puţin 23 de ani, iar cei la Senat, 33 de ani. Un deputat reprezintă interesele a 70.000 de locuitori, iar un senator a 160.000 de locuitori. Partidele politice trebuie să obţină un prag electoral de 5 procente din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de deputat sau senator. În cazul alianţelor politice şi alianţelor electorale, la pragul de 5 la sută se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 3 procente din voturile valabil exprimate în toate circumscripţiile electorale şi pentru fiecare membru al alianţei începand cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripţiile electorale. Candidaţilor independenţi li se atribuie câte un mandat dacă au obţinut majoritatea voturilor în colegiul uninominal în care au candidat.(P)