Fără profesori în mediul rural

Cu o săptămână înainte de începerea școlii, se regăsesc încă numeroase aspecte gata să încurce debutul unui nou an școlar. Momentan, se așteaptă încă finalizarea demersurilor examenului de titularizare, în urma căreia se va constata de câți profesori ar fi nevoie în județ.

Situația profesorilor care își refuză un post de titular în mediul rural este doar una dintre problemele cu care are de-a face Inspectoratul Școlar Județean și Federația Educației Naționale înainte de începerea anului școlar. Noua lege a învățământului este disputată de către reprezentanții acestor două instituții, tocmai din cauza neregulilor care, în loc să clarifice situația din învățământ, creează mai multe situații încurcate.

Mediul rural, ocolit de profesori, sabotat de lege

Principalele probleme sunt în mediul rural. Atât din cauza lipsei unui personal, cât și ca urmare a comasării școlilor: „Copiii din mediul rural sunt puși pe drumuri pe jos ca să ajungă la școală. În cazul în care funcționează microbuzul, aceștia sunt nevoiți să aștepte până șoferul face două-trei ture ca să ajungă să îi ducă pe toți. Tocmai din această cauză, părinții ajung să prefere să nu își mai trimită copiii la școală, și așa se ajunge la situația în care este încurajat analfabetismul!”, declară Maria Zvarici, președintele Sindicatului Învățământ Preuniversitar Caraș-Severin, lider al Federatiei Educatiei Nationale.

Din păcate, legea învățământului nu rezolvă aceste probleme ci le dezvoltă: „Școlile nu le oferă nimic elevilor. Legea este varză, iar toate lucrurile acestea se repercutează asupra sistemului. Nu mai vine nimeni în învățământ. Suntem nevoiți să angajăm tot felul de oameni ca să asigurăm numărul de cadre didactice la începutul anului școlar, în special în mediul rural”, precizează Paul Șușoi, inspector școlar general al ISJ Caraș-Severin.

Transport și cazare din buzunarul profesorilor

Lipsa personalului calificat este pusă pe seama faptului că profesorii repartizați în mediul rural sunt nevoiți să își asigure transportul și cazarea în satul respectiv, lucru care duce la cheltuieli majore dintr-un salariu ce oricum abia le ajunge pentru un trai decent: „Pe șase-șapte milioane nu mai vine nimeni”, adaugă inspectorul școlar general Paul Șușoi. „Profesorii de la țară stau ore întregi la stop, iar când ajung în clasă nu mai sunt apți pentru a preda. Aceștia cheltuie jumătate din salariu ca să își asigure transportul”, explică Maria Zvarici.

Lista cu cadrele didactice din județ va fi gata zilele acestea, moment în care se va cunoaște unde este nevoie să se aducă suplinitori. Potrivit inspectorului școlar pentru Managementul Resurselor Umane, Simona Stan, și anul acesta vor exista posturi neocupate la sate, din cauză că profesorii refuză un post de titular în mediul rural.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/