După vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, de pe aeroportul din Caransebeș, se trece la vaccinarea cu momeli a animalelor sălbatice. Acest lucru înseamnă restricții pentru păscutul vacilor timp de 14 zile, dar populația trebuie să predea momelile și dacă le găsește pe lângă locurile de joacă ale copiilor. De asemenea, după ce va începe vânătoarea de control, cei care predau cadavre de vulpi vor primi o sumă de bani.
În Timiș s-au distribuit 2.652 de momeli vaccinale, pentru vizuinele vulpilor. Dacă oamenii vor găsi cadavre sau momeli în jurul locurilor de joacă, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor le atrag atenția să anunțe autoritățile. „Dacă se găsesc cadavre în teritoriu, populația este rugată să anunțe medicii veterinari de urgență. Iar dacă se găsesc momeli în jurul spațiilor de joacă pentru copii, cu ajutorul unei pungi de plastic, momeala va fi învelită și predată unui medic veterinar care o va duce către o unitate de incinerare”, spune șefa instituției, Cristina Popa.
Pentru testarea eficienței vaccinului antirabic, urmează zile în care exemplarele suspecte de turbare vor fi vânate. De asemenea, cei care găsesc cadavre, trebuie să le predea și vor primi o sumă de bani per cadavru. „Urmează 45 de zile de vânătoare de control a vulpilor. Vor fi recoltate 4 vulpi la 100 mp. Cei care predau cadavrele vulpilor pentru examinare sunt retribuiți cu 50 de euro fără TVA, ceea ce stimulează realizarea programului corespunzător”, a mai precizat Cristina Popa.