De luni, 10 mai, în Caraș-Severin debutează prima etapă a Recensământului General Agricol, cea de colectare a datelor din teren, care durează până la 31 iulie, urmând ca, mai apoi, toate informațiile primite de către autorități de la fermieri să fie prelucrate și centralizate.
Aproximativ 300 de recenzori se vor afla în teren, în următoarele două luni și jumătate. Oamenii vor merge din poartă-n poartă pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole. Cu alte cuvinte, fermierii vor răspunde unui chestionar în care se regăsesc, printre altele, și întrebări legate de utilizarea terenurilor agricole, efectivele de animale deținute, activitățile agricole desfășurate, numărul persoanelor care desfășoară activități agricole, numărul adăposturilor de animale deținut etc. „Recensământul General Agricol se va desfășura în perioada 10 mai-31 iulie 2021. Până la această dată, instituția noastră s-a implicat în activitățile administrative. A fost achiziționat instrumentarul de identificare care a fost deja predat personalului care va desfășura activități de recenzare, s-au încheiat, de asemenea, contracte cu recenzorii și recenzorii-șefi la nivel de județ și s-a făcut și instruirea personalului implicat în recensământ. Nu în ultimul rând, instituția noastră s-a ocupat și de popularizarea Recensământului General Agricol, distribuind afișe, pliante la toate cele 77 de unități administrativ-teritoriale din județ. După încheierea fazei de teren, urmează cea de prelucrări statistice. În această acțiune sunt angrenate, la nivel județean, aproximativ 300 de persoane.”, ne-a declarat dr. ing. Liviu Munteanu, directorul interimar al Direcției Județene Agricole Caraș-Severin.
Datele recensământului vor fi folosite de Uniunea Europeană pentru acordarea de subvenții, dar și de către guvern pentru creionarea strategiei agricole din următorii ani.