Începe construcția primului spital regional din România. Banatul, pe când?

untitled design set 970x90 px

Când vine vorba de investiția în spitale moderne, putem spune că țara noastră are nevoie de asemenea obiective ca de aer. În trecut, s-a pus în discuție ca la Timișoara să se facă un spital regional, dar ulterior, Capitala Banatului a fost ”tăiată” de pe listă. De altfel, cifra a tot scăzut, dar iată că în România se va construi primul spital regional. La Iași!

Luni, 30 decembrie, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a anunțat că s-a semnat contractul pentru Spitalul Regional de la Iași. Urmează Cluj și Craiova. ”România are nevoie urgent de spitale regionale, așadar avem în plan să continuăm investițiile la acest nivel cu spitalele din Cluj și Craiova, chiar din primele luni ale anului viitor”, a declarat Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Noul spital care va deservi zona Moldovei va avea 850 de paturi și heliport H-3. Va costa peste 500 de milioane de euro și va fi cea mai mare investiție din bani europeni în Iași până în prezent. Tot din bani europeni urmează să se ridice și spitalele regionale de urgență din Cluj sau Craiova.

În urmă cu aproape un an, Ministrul Sănătății de la vremea respectivă, Sorina Pintea, spunea că și la Timișoara se va ridica un spital similar, dar într-un parteneriat public-privat. ”Prin programul de guvernare, România dorește să construiască opt spitale regionale cu fonduri europene și cinci cu fonduri publice sau printr-un parteneriat public-privat. Spitalul Regional din Timișoara este inclus prin cele care să fie construite printr-un parteneriat public-privat. Au fost foarte multe discuții, dar accesarea fondurilor europene nu exclude parteneriatul public-privat, deoarece partea de co-finanțare a României poate proveni și din această sursă”, a declarat Sorina Pintea, la Timișoara, în ianuarie 2020.

Cu actualul Guvern, nu sunt noutăți pentru spitalul regional din Timișoara

Desigur, Sorina Pintea, anterior manager al spitalului din Baia Mare, a devenit istorie odată cu Guvernul Dăncilă, dat jos printr-o moțiune de cenzură. De-a lungul timpului, mai mulți politicieni ai Timișoarei au declarat că orașul de pe Bega nu are o atât de mare nevoie de un spital regional. Mai întâi, liberalul Horia Cristian, dar și pesediștii care au fost în ultimul timp în fruntea județului. Atât Titu Bojin, actual lider local UNPR și fost președinte CJT, dar și Călin Dobra, președintele actual al instituției, au precizat că rolul unui spital regional îl joacă bine Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, care preia pacienți din tot vestul țării.

Cel care a anunțat primul că la Timișoara nu se va construi un spital regional de urgență a fost Victor Ponta, pe vremea când era premier. La vremea respectivă, pentru investiție se vehicula Calea Torontalului ca locație. De altfel, ieșirea dinspre nord-vest a timișoarei este un adevărat ”Triunghi al bermudelor”, metaforic vorbind, pentru investițiile în sănătate. Cei care intră sau tranzitează centura orașului văd ruina unei clădiri care urma să fie ”casa” tuturor secțiilor din Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, iar apoi, institut oncologic.

publicitate ziar expresb 1000x100

Ne consolăm cu mult prea puțin!

În 30 de ani de la Revoluție, pentru bolnavii Timișoarei și județului, dar nu numai, nu s-au putut găsi resurse pentru a aduna secțiile Municipalului, răspândite prin tot orașul, majoritatea în clădiri vechi, dar nici pentru un institut de tratare a cancerului, similar deja existentului Institut de Boli Cardio-Vasculare de la Pădurea Verde. Timișorenilor li se spune că suntem singurul oraș cu două spitale de urgență. De asemenea, în vara lui 2019 s-a inaugurat o a treia stație pentru ambulanțe, în Calea Aradului, lângă fostul Liceu Agricol, tocmai pentru că nordul orașului și comunele periurbane (în special Dumbrăvița) să fie mai bine deservite. În toamnă, s-a inaugurat și Clinica de Mari Arși, deschisă în clădirea Casei Austria.

Investiții în spitalele Municipal și Județean s-au mai făcut, multe pe fonduri europene, programe transfrontaliere, dar și cu bani de la guvern sau autoritățile din zonă. Marile proiecte, cum ar fi un spital regional sau institutul oncologic sunt însă tot ”în aer”. Orașul încă mai așteaptă ca la Institutul de Boli Cardio-Vasculare să se reia operațiile pe cord la copii, întrucât situația s-a prelungit din cauza instruirii dificile a medicilor la Târgu Mureș. Touși, în 2020, atât autoritățile locale și cele județene promit că vor începe ridicarea noilor maternități, în Ronaț, respectiv lângă Spitalul Județean.

Rămâne de văzut dacă cu noul Guvern, condus de Ludovic Orban, marile investiții în spitale vor prinde contur și pe malul Begăi, nu doar al Bahluiului, Jiului sau Someșului. Deocamdată, de când au venit la putere, liberalii s-au remarcat în zona de sănătate a Banatului doar cu scandalul provocat cu înlocuirea pesedistului Marius Craina cu tânărul cercetător Raul Pătrașcu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/