Lucrările care vizează renovarea și transformarea fostului Cinema Studio în primul cinematograf de artă al Timișoarei pot începe după ce a avut loc predarea amplasamentului către cei care au câștigat licitația pentru execuția lucrărilor. Acestea sunt estimate să dureze 18 luni, iar investiția se ridică la 17 milioane de lei.
Organizarea de șantier ar urma să aibă loc zilele următoare, iar parcarea din fața cinematografului va fi parțial blocată de echipamentele necesare pe șantierul predat celor de la Audiotech Multimedia Group SRL și Mist Lider Construct SRL, câștigătorii licitației pentru renovarea și transformarea spațiului în cinematograful de artă al Timișoarei.
Procedura de achiziție a lucrărilor de execuție a fost finalizată la începutul lunii aprilie, iar lucrările efective sunt estimate să dureze 18 luni.
„Cinema Studio va deveni primul Cinematograf de artă al Timișoarei, iar transformarea lui este rezultatul colaborării dintre Primăria Timișoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură în valoare de aproximativ 150.000 euro), Institutul Francez din România, Institutul Francez Timișoara – Institut français de Timișoara și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort Filmfest), asociații culturale care se vor implica și în managementul cinematografului.”, au transmis reprezentanții cinematografului.
În luna iunie va avea loc o ceremonie care va marca demararea lucrărilor de renovare.
„Sperăm că Cinema Studio a ajuns pe mâini bune și peste un an și jumătate ne vom putea bucura de o vară răcoroasă la cinema, fie că vorbim de sala modernă sau terasa de pe acoperiș!”, au mai spus reprezentanții cinema-ului.
Lucrările la cinematograf vor începe cu bani de la bugetul local, anunța în aprilie primarul Dominic Fritz, însă autoritățile speră să convingă Ministerul Culturii să finanțeze acest obiectiv din suma alocată programului Capitală Europeană a Culturii.
Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas și va avea ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecție, una de 190 locuri și una de 64 locuri. La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional” și care va cuprinde spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții și o sală de ședințe.
Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru cel mult 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare, cum ar fi lansări de carte, miniconcerte sau stand-up comedy.
Primăria Timișoara mai are două foste cinematografe care se află în lucrări de reabilitare, Victoria și Dacia.