Vestul țării va testa mai multe măsuri pentru combaterea risipei de mâncare. O treime din totalul alimentelor produse este irosită anual, la nivel global

1000x100 (2) STPT job 1000x200

În Timișoara și în regiunea de vest vor fi testate mai multe măsuri gândite în cadrul unui proiect internațional al cărui scop este limitarea pierderilor și a risipei de alimente la nivel european. O treime din totalul alimentelor produse este pierdută sau irosită, la nivel global, și, numai în Europa, această risipă costă 143 de miliarde de euro în fiecare an. 

Proiectul Foodrus, al cărui partener este Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, își propune să promoveze eficiența resurselor în toate etapele lanțului agroalimentar, de la producție până la consum și eliminarea resturilor. Foodrus este inițiat de Universitatea din Deusto, Spania.

În proiect sunt implicați 29 de parteneri din 10 țări europene. Vor fi 23 de soluții, testate ulterior de trei regiuni, în cadrul unor acțiuni pilot, fiecare dedicată unui lanț valoric: un program dedicat segmentului de legume și salate pregătite (în Spania); un program concentrat pe carne și pește (în Danemarca) și un program care analizează lanțul valoric al pâinii (în Slovacia).

„Acest proiect este pornit în baza unei relații pe care o avem de foarte mulți ani cu regiunea de nord a Țării Bascilor, Bilbao și San Sebastian, această universitate care a inițiat acest proiect, universitatea Deusto din Bilbao, este un partener al nostru de mai mult timp. Ei ne-au invitat să participăm în acest proiect. Ideea a pornit de la ei, dar e foarte actuală și la noi. Există un întreg portofoliu de alimente care, din păcate, nu ajung pe masa consumatorului și sunt aruncate în momente în care poate ar mai putea fi consumate, reciclate sau valorificate. Ei doresc să creeze un pachet de 23 de măsuri prin care o mare parte din aceste produse să fie introduse într-un circuit care să reducă în mod dramatic risipa, pentru că asta e problema, și de multe ori risipa ține de educație, de tehnologie, de modul în care suntem organizați sau anumite scheme financiare, cum au fost, de exemplu, cele pentru plase în care cetățeanul a trebuit să plătească plasa din plastic și asta a descurajat foarte mult folosirea lor.”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Regiunea de vest a României va fi implicată ulterior în faza de dezvoltare și promovare a unor seturi de bune practici, alături de Valencia (Spania), Budapesta (Ungaria), Linz (Austria), Plovdiv (Bulgaria) și Halandri (Grecia). Cu sprijinul ADR Vest, partener asociat în proiect, soluțiile adoptate vor fi implementate în lanțurile agroalimentare ale regiunii.

„Practic, vom genera niște pachete de cercetare pentru mai multe tipuri de soluții. Ele vor fi testate, într-o primă fază, în Spania, Danemarca și Slovacia, urmând ca în Timișoara și regiune (…) să implementăm aceste măsuri care pot fi de la măsuri soft până la încurajarea sistemului alimentar de la momentul în care produsul pornește spre piață, până la ultimul consumator să aibă grijă vizavi de această eficiență.”, a explicat Sorin Maxim.

Proiectul Foodrus are un buget total de 6,7 milioane de euro și este finanțat prin programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020. Beneficiază de o cofinanțare de 6 milioane de euro din partea UE. Perioada de implementare se va încheia în aprilie 2024.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/