Încep înscrierile pentru Concursul Național de Dramaturgie

O nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie organizat de Teatrul Național din Timișoara va avea loc anul acesta, iar înscrierile încep în 22 martie. 

Tema Concursului Național de Dramaturgie este „solidaritate”, un concept pe care organizatorii speră ca autorii să îl exploateze din toate perspectivele. Juriul este format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (președintele juriului), criticul de teatru Călin Ciobotari (membru) și Codruța Popov, consultant artistic (membru).

Originalitatea subiectului, coerența situațiilor scenice și adresabilitatea textului sunt cele trei criterii de evaluare. În prima etapă, concurenții transmit textul dramatic înscris în concurs, apoi juriul analizează individual textele transmise și selectează în întâlnire comună cele 4 texte finaliste. În etapa a treia, secretarul concursului deschide plicurile cu datele de contact ale autorilor și face anunțul privind textele finaliste. Urmează ca textele selecționate să fie adaptate ca scenarii de spectacol de 4 echipe formate, fiecare, din autor, actori și regizor. În etapa a cincea, cele 4 piese, în forma finală, sunt prezentate în spectacole-lectură, iar în urma vizionării celor 4 spectacole-lectură, juriul va desemna textul câștigător. Ultima etapă a concursului va reprezenta montarea piesei câștigătoare la Teatrul Național din Timișoara și publicarea în volum a celor 4 texte finaliste, în forma adaptată pentru scenă, rezultată din lucrul în cadrul atelierelor de dramaturgie.

leader board 728 x 90 px

Înscrierile vor avea loc între 22 martie și 20 mai. Etapa a doua se va desfășura între 21.05-29.06, a treia – în ziua de 30.06, etapele IV-VI vor avea loc în cadrul FEST-FDR 2021, iar ultima etapă între octombrie-noiembrie 2021.

Modalitatea de înscriere în concurs: propunerile se trimit în plic, pe adresa: Teatrul Naţional, str. Mărăşeşti nr. 2, 300086 Timişoara, România. Pe acest plic nu se notează numele expeditorului. Plicul va conține: textul dramatic (cu diacritice), în format print sau digital (stick sau dvd); alt plic, de dimensiuni mai mici, sigilat, pe care este notat titlul textului propus. În interiorul acestuia se vor afla numele și datele de contact ale autorului.

Concursul se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanți sau consacrați, din România sau din diaspora. Textele făcute publice anterior începerii concursului (montate, publicate, înregistrate audio etc.) și înscrise în concurs ca proiecte vor fi respinse, inclusiv propunerile înscrise în concurs sub pseudonim. Înscrierile care conțin coordonatele autorilor altfel decât este prevăzut în condițiile de regulament, vor fi descalificate. Propunerile transmise nu sunt returnabile.

Premiul CND este în valoare de 2.000 de lei – drepturi de autor pentru crearea și reprezentarea pe scenă sau on-line a unui spectacol pe textul câștigător. Producător: Teatrul Național din Timișoara. Toate cele 4 texte finaliste vor fi publicate în volum.

Concursul Național de Dramaturgie este o competiție inițiată de Ministerul Culturii în anul 2004, iar din 2005, Teatrul Național a preluat organizarea acestuia.