Dealurile incendiate au omorât un om!

Prostia, lăcomia şi nesimţirea nu provoacă doar daune materiale şi dezastre ecologice, ci conduc şi la pierderi de vieţi omeneşti. Inconştienţii care dau foc vegetaţiei uscate şi apoi se fac nevăzuţi au pe conştiinţă viaţa unui om.

UPDATE, ora 20.50

Reprezentanţii IPJ Caraş-Severin au oferit amănunte despre împrejurările în care a murit bătrânul din Stancilova. “Cu ocazia cercetărilor efectuate de echipa deplasată la faţa locului s-a constatat că în timp ce Dănilă P., de 78 de ani, se deplasa la aproximativ 100 metri de locuinţa sa pentru a stinge un incendiu de vegetaţie uscată, a fost lovit în zona capului de vârful unui copac, arbore aflat în flăcări. În urma loviturii bărbatul a decedat, cadavrul acestuia fiind transportat la morga Spitalului Bozovici unde medicul legist va efectua necropsia şi va stabili cauzele decesului”, a precizat Ancuţa Cărbunaru.

leader board 728 x 90 px

Astăzi, ora 18.00

Pompierii aleargă mai ceva ca nişte maratonişti în aceste zile în care dealurile judeţului sunt pârjolite de flăcări. În ciuda eforturilor acestora, pagubele sunt de ordinul zecilor de mii de lei. Ecosistemul are şi el serios de suferit. Astăzi însă, catastrofa a atins proporţii şi mai mari. „În urma incendiului produs la vegetaţia uscată în satul Stancilova, comuna Şopotu Nou, un localnic a decedat”, precizează Ancuţa Balint, de la ISU „Semenic”.

Numărul nesimţiţilor şi iresponsabililor care dau foc vegetaţiei uscate este foarte mare şi creşte de la o zi la alta pentru că, până azi, nimeni nu a fost ars la buzunar. Despre dosare penale nici nu poate fi vorba.În ultimele zile apelurile primite prin sistemul unic de urgenţă 112 cu privire la producerea de incendii de vegetaţie au fost tot mai multe. În perioada 23-25 martie, au fost sesizate nu mai puţin de 78 de incendii de vegetaţie pe raza întregului judeţ”, a precizat Ancuţa Cărbunaru, reprezentantul IPJ Caraş-Severin.

Primul vinovat

Un cioban din Brebu a fost identificat ca fiind cel care se face vinovat de distrugerea a două hectare de teren cu puieţi de diferite specii, prejudiciul fiind de 10.000 de lei. „Acelaşi bărbat a produs un alt incendiu care s-a extins la o stână şi a distrus două căpiţe de fân în valoare de aproximativ 2.000 de lei. Acum bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă, faptă prevăzută de Codul Penal şi pedepsită cu închisoare de la o lună la 2 ani, sau cu amendă”, a mai spus Ancuţa Cărbunaru.