Prima clinică din ţară pentru bolnavii de cancer

Județul Caraș-Severin vine cu o premieră națională. Este vorba despre ridicarea primului centru de recuperare oncologică din România. Proiectul Nera este un proiect al Fundaţiei „Sfânta Irina”. Oficialii de la Consiliul Județean au spus că au rezolvat alimentarea cu energie electrică.

Proiectul Nera a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia „Sfânta Irina”. Cu alte cuvinte, UE este garantul principal al acestui proiect.

Ca să vină în sprijinul celor care doresc să ridice această clinică, autoritățile județene vin și suportă cheltuielile pentru racordarea la rețeaua electrică. „Am purtat discuții cu medicul Chirilă, cel care a avut inițiativa de înființare a clinicii și îl ajutăm cu utilitățile”, a spus Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, la semnarea contractului de finanțare a drumurilor din satul Potoc.

leader board 728 x 90 px

Valoarea totală a proiectului Nera este de 4.574.658 de euro. Finanţarea UE prin Fonduri Structurale se ridică la 2,2 milioane, cofinanțarea este de 1,4 milioane, iar valoarea TVA-ului se ridică la 885 de mii de euro.

Potrivit directorului de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului bolnavilor de cancer. „Local, avem o secție care pune diagnosticul de cancer, pe care îl și tratează. Orice ajutor care vin în plus pe această linie este bine venit pentru pacienții din Caraș-Severin”, a spus Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean Reșița.