Numărul intervenţiilor pompierilor militari cărăşeni a crescut cu 24%, în 2019, spre deosebire de anul 2018, incendiile de vegetație uscată, arderile necontrolate, incendiile de locuințe și accidentele rutiere reprezentând principalii factori ai creșterii înregistrate, potrivit unui bilanț comunicat de ISU „Semenic” Caraș-Severin, cu referire la Secția de Pompieri Oravița.
La începutul acestei săptămâni, luni, 27 ianuarie, pompierii de pe Valea Carașului au expus conducerii Inspectoratului Situațiilor de Urgență „Semenic”, reprezentată de colonelul Cristinel Coneru, principalele activități și misiuni de salvare pe care aceștia le-au îndeplinit pe parcursul anului trecut, modul de pregătire al acestora, problemele cu care s-au confruntat pe timpul operațiunilor de salvare, cât și nivelul de implementare al managementului de nivel ridicat la nivel de subunitate.
Astfel, aceștia au executat un numar de 85 de intervenții la incendii, 854 intervenții SMURD și accidente rutiere, precum și intervenții la inundații (15), la arderi necontrolate (76), căutare-salvare persoane (2), salvări animale (4). Cele mai deosebite intervenții, atât în ceea ce privește complexitatea operațiunilor de salvare, cât și a rezultatelor acestora, fiind cele din data de 21.03.2019 – incendiu vagoane GARA CFR ORAVIȚA – și din data de 01.04.2019 – incendiu casă particulară Carnecea unde, datorită intervențiilor prompte și a gradului de profesionalism dovedit în teren, aceștia au reușit să salveze atât persoanele aflate în pericol, cât și bunurile.
De asemenea, pompierii militari au participat pe întreg parcursul anului 2019 la un program complex de pregătire practică în diferite obiective de importanţă deosebită, recunoașteri în teren, parcurgerea diferitor cursuri pentru dobândirea sau aprofundarea cunoștințelor practice și teoretice în operațiuni de descarcerare, prim ajutor și operațiuni de salvare. Totodată, datorită rezultatelor deosebite în activitate, un subofiter a fost înaintat în grad, înainte de termen.
În plus, cooperarea cu celelalte structuri și instituții din raionul de intervenție al pompierilor orăvițeni a fost una fructuoasă, vorbind aici, printre altele, de: serviciile voluntare pentru situații de urgență, poliția județeană, poliția de frontieră, jandarmeria și conducerea unităților școlare.