Exploziv mai de fiecare dată, Romeo Dunca a fost redus aproape complet la tăcere la finalul ședinței Consiliului Județean Caraș-Severin de ieri, când consilierul Ionuț Popovici a dezvăluit cum a pierdut instituția aproximativ 2,5 milioane de euro după intervenția, cel mai probabil ilegală, a președintelui CJ. Mai mult, puținele cuvinte cu care a încercat să demonteze că ar fi intrat în conflict cu legea penală îi sunt anulate de documente, fapte și specialiști!
„În 18 iunie 2021, domnule Dunca, ați venit în fața noastră și ne-ați solicitat să achiziționăm servicii juridice pentru un litigiu pe care Consiliul Județean l-a avut. Cu o săptămână înainte, pe 11 iunie, dvs. ați semnat un contract de asistență juridică cu un avocat, pe care l-ați invocat în timpul ședinței, fără a avea o Hotărâre de Consiliu Județean, prevăzută în mod expres în Ordonanța 26/2012. Să știe și consilierii liberali că, prin promovarea acestei hotărâri, dvs. voiați să acoperiți un gest, ca să nu spun o ilegalitate făcută! În contract e semnătura dvs.! Care este temeiul legal prin care dvs. v-ați asumat acest contract fără a avea Hotărâre de Consiliu Județean pentru reprezentarea juridică într-un proces în care Consiliul Județean a pierdut peste 2,5 milioane de euro?! Asta am votat cu toții! Și eu am votat ca un idiot această posibilă infracțiune! Trag un semnal de alarmă! Există posibilitatea ca această reprezentare juridică să fi dus la pierderea acestui proces!”, i-a strigat Popovici președintelui Dunca.
Făcut mic în scaunul de la prezidiu, Romeo Dunca s-a uitat minute bune în stânga, în dreapta, dar nimeni nu i-a putut șopti răspunsul salvator. „O să vă răspund în scris!” Secretarul general al județului, Darian Ciobanu, omul cu Legea în Consiliul Județean, a oferit însă răspunsul pe loc: „Ordonanța 26 spune că dacă există compartiment juridic angajat, Consiliul Județean nu poate achiziționa servicii juridice decât cu aprobarea forului deliberativ. Se face hotărârea, se face studiu de piață și se semnează un contract!” Clar pentru toată lumea!
Miză de milioane!
Dar iată care e miza în cazul de față și de ce Romeo Dunca, omul onest care a venit să dezvolte Caraș-Severinul, aproape că și-a înghițit limba. În mandatul lui Hurduzeu, Popovici și Nedelcea, Consiliul Județean a chemat în judecată firma Alpha Construct Sistem. Primul termen, în 31.01.2018, la Tribunalul Caraș-Severin. Sentința s-a dat în 28.01.2021. Consiliul Județean, reprezentat de consilierul juridic al instituției, a câștigat, firma fiind obligată să plătească peste 11 milioane de lei, plus penalități! Evident, Alpha Construct Sistem a făcut recurs. Pentru acest recurs, n-a mai fost bun juristul Consiliului Județean care câștigase în primă instanță! A fost încheiat contractul de asistență juridică despre care Popovici are toate motivele să creadă că a fost încheiat ilegal de Romeo Dunca. La Curtea de Apel Timișoara, administrația județeană a pierdut! Cele peste 11 milioane plus penalități s-au dus!
„Nu cred că am semnat!”
Revenind la ziua de ieri, după ce a părăsit sala de ședințe extrem de șifonat, Romeo Dunca a venit în fața presei. Express de Banat l-a obligat să recunoască într-un final ceea ce inițial „uitase”. „Știu că am avut o corespondență cu firma respectivă, a venit o adresă prin email, la care i-am dat un răspuns că o să introducem în Hotărârea de Consiliu, era un stres foarte mare având în vedere că consilierul juridic și-a declinat competența, a spus că dumneaei nu poate să ducă un astfel de proces cu o astfel de miză și neapărat să căutăm un sprijin. Era timpul foarte scurt și am inițiat o discuție cu o societate care a venit și ne-a făcut o ofertă urmând să o punem în aprobare. A fost aprobată în unanimitate. Nu cred că am semnat contractul, eu nu știu, am să văd, cred că am semnat corespondență, dar contractul nu cred. O să vedem despre ce este vorba!”, a spus președintele CJ.
Și totuși…
Aveți, domnule Dunca, vreo legătură, de prietenie, de amiciție, de colaborare cu patronul SC Alpha Construct Sistem, firma cu care Consiliul Județean s-a judecat pentru cele peste 11 milioane de lei?! – a întrebat Express de Banat. „Nu știu cine e Alpha Construct. Nu-mi spune nimic. Cu ce se ocupă?! E societatea avocatului?!”, a răspuns Romeo Dunca. I-am atras atenția că e ridicol să nu știe cine e firma respectivă. Și-a amintit! „A… constructorul! Îl cunosc pe respectivul, sigur, de câțiva ani încolo. Nu am colaborat, nu știu, știu că e o societate de construcții. Probabil camioanele Dunca Expediții au ajuns și pe la… nu cred că există multe societăți în țară cu care să nu fi lucrat și… Nu, nu știu să am, nu am relații de prietenie!” Deci, Alpha Construct Sistem nu-i este chiar atât de străină președintelui Dunca precum a vrut acesta să lase impresia. Interesant!
Imposibil!
La un moment dat al zilei de ieri, chiar în cadrul conferinței de presă, lui Romeo Dunca i s-a oferit de către juristul instituției o posibilă cheie de a ieși din încurcătură. Contractul de asistență juridică ar fi fost înregistrat și semnat doar de către avocat la data de 11 iunie 2021, trimis prin email la Consiliul Județean, unde ar fi primit semnătura lui Romeo Dunca în data de 18, vineri după-amiază, ulterior aprobării lui în ședința de consiliu. Asta ar dovedi-o un număr de înregistrare primit la CJ cu data de 18 iunie 2021. De la cei doi am mai primit o informație importantă: avocatul ar fi fost împuternicit înainte de semnarea contractului să poată studia dosarul cauzei pentru ca astfel să-și poată stabili onorariul, în funcție de complexitatea speței. Dar să le luăm pe rând!
Mai întâi, Articolul 6 din contractul de asistență juridică – Locul și data încheierii. Înregistrarea contractului – precizează negru pe alb: Încheiat prin email și înregistrat sub nr.291866/11.06.2021 în registrul de evidență a contractelor de asistență juridică. Să înregistrezi oficial un contract fără semnătura clientului, adică a lui Romeo Dunca, e aproape imposibil. În plus, avocatul nu putea fi împuternicit să aibă acces la dosar în absența contractului. O confirmă un specialist în drept, reputatul avocat Cosmin Bolosin: „Un avocat nu poate studia un dosar, cum nici nu poate apăra într-un dosar fără un contract de asistență juridică încheiat în prealabil cu o parte care are calitate procesuală în acel dosar. Doar pe baza acelui contract de asistență juridică avocatul poate emite o împuternicire avocațială și numai după aceasta poate să consulte sau să apere în acel dosar.”
Calendarul nu ține cu președintele!
Și asta nu e tot! Romeo Dunca a încercat să îmbrace totul într-o formă de legalitate, dar s-a încurcat în date. Iată de ce! Președintele CJ pretinde – și noi nu avem niciun motiv să nu-l credem – că a semnat contractul în 18.06.2021, vineri după-amiază. După ședința de CJ, deci așa cum spune legea. Numai că procesul și-a consumat primul termen în, atenție, 07.06.2021. Al doilea, în 14.06.2021! Cu alte cuvinte, dacă e așa cum spune Romeo Dunca, contractul s-a semnat la patru zile după ultimul termen de judecată, în timp ce instanța se afla în pronunțare! Soluția s-a dat în 22.06.2021. Deci, vineri, în partea a doua a zilei, Dunca ar fi semnat contractul, iar marți s-a dat deja verdictul. În cel mai bun caz, tot ce ar mai fi putut face avocatul era să depună niște concluzii scrise. În cursul zilei de luni! Nimic altceva! E cusută cu ață albă, domnule Dunca!