FOTO. Încătușați de amintirea bombardamentelor, veteranii au fost astăzi celebrați!

Cu vârste de peste 90 de ani, puținii veterani care au mai rămas în viață și se pot deplasa au fost prezenți astăzi în sala de ședințe a Palatului Administrativ.

Printre cei prezenți în sală s-a aflat și Marionț Zaharia, în vârstă de 96 de ani. Bătrânul aude mai greu și se deplasează cu dificultate, dar în ciuda anilor mulți pe care îi poartă zilnic în spate, își amintește cu claritate cum a pus pe fugă un batalion întreg de nemți în Munții Tatra. „Am fost aviator în Munții Tatra. M-am luptat cu nemții în Cehoslovacia, pe un avion de bombardament și recunoaștere. Am descoperit acolo o unitate germană, care s-a pus cu tunurile pe noi și imediat am picat în picaj și am deschis focul pe ei. Le-am spus și celorlalți să deschidă focul pe ei. Atunci au încetat să tragă și au fugit. Am raportat generalului ceea ce s-a întâmplat și m-au decorat. Pensia de veteran pe care o primesc este de 2.100 de lei și alți 300 de lei primesc pentru decorație”, a povestit veteranul, răsplătit astăzi și cu o diplomă de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.

„Consiliul Județean și-a făcut datoria de a organiza astăzi, aici, în sala mare a administrației publice județene această zi care, practic, cinstește eroii Caraș-Severinului. A fost o zi specială pe de o parte pentru că au fost prezenți cei care au putut din veteranii noștri, iar pentru că, pe de altă parte, am lansat și acest volum Monumentele eroilor din județul Caraș-Severin, un volum finanțat de Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, un volum care, în fapt, reușește să țină vie memoria eroilor din toată devenirea județului nostru”, a precizat Frunzăverde, în urma întâlnirii de astăzi. De altfel, fiecare veteran prezent în sală a primit câte o diplomă din partea administrației județene.

La acțiune au fost invitați să participe și primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, dar și prefectul de Caraș-Severin, Nicolae Ciobanu, alături de inspectorii-șefi ai instituțiilor de profil din județ.