Cu 20 de ani în urmă, pe când era preşedintele Ligii Studenţilor din UEMR, reşiţeanul Andrei Rotaru era săltat de jandarmi în timpul unui miting şi băgat în duba Poliţiei. Zilele acestea, lui Andrei Rotaru i-a ieşit în cale maşina, numită şi „Regina nopţii“. Şi… s-a lăsat cucerit, cumpărând-o!
Pe vremea când Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa avea mii de studenţi, nu o mie ca acum, Andrei Rotaru era preşedintele Ligii Studenţilor din UEMR şi chiar, timp de un an, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
„În perioada aceea, Resița suporta cu stoicism renumitele privatizări postdecembriste. Vorbim deja de anii 2000, când marea majoritate a studenților reşiţeni proveneau din familii muncitorești (ceseriști, ucemeriști etc.) şi erau sătui de viaţa grea a familiilor lor, de insecuritatea viitorului şi sărăcia prelungită“, îşi aduce aminte Andrei Rotaru, pentru expressdebanat.ro.
Liga Studenţilor din UEMR juca pe atunci un rol activ în viaţa cetăţii. Nu unul pur decorativ, cum se întâmplă acum. Andrei Rotaru povesteşte cum a fost nevoit să facă cunoştinţă cu duba Poliţiei, pe atunci celebra „Regina nopţii“.
„La unul din mitingurile de solidaritate organizate de Cartel Alfa, Marian Apostol a cerut și studenților să se alăture. Am venit în Piață atunci vreo 800 de studenţi. Când am ajuns, oamenii au început să aplaude. Eram mândri, am luat cuvântul. Simțeam cu adevărat că nu-i putem lăsa pe alții să ne distrugă viața, locurile de muncă, orașul. A fost o experiență unică de solidaritate! Spre seară, lumea nu a plecat, se tot scanda. Nici noi, studenţii, nu am plecat, ba, dimpotrivă, au mai venit şi alţii. Jandarmeria ne anunțase că, dacă mergem în Piaţă, ne va amenda pe motiv că Liga Studenţilor nu scosese autorizaţie să participe. Marian Apostol a spus să scoatem studenţii (pe vrema aceea, chiar erau studenţi de la UEM!) orice s-ar întâmpla, el şi Cartel Alfa vor plăti amenda. Dintr-o dată, am văzut îndreptându-se spre noi, grupul de studenţi, nucleul, un cordon de jandarmi care strigau să se facă loc că i s-a făcut rău cuiva şi trebuie scos din mulţime. Era, de fapt, intervenţia «Aspiratorului»! Practic, ne-au ridicat fără să ne dăm seama prea bine ce se întâmplă cu noi şi fără ca cineva să poată reacţiona ca atare. Oricum era gălăgie, se striga, era noapte“, povesteşte Rotaru.
Jandarmii primiseră ordin pe linie politică să descurajeze participarea studenţilor la mitingul organizat de principalele sindicate din Reşiţa. Se întâmpla în timpul guvernării PSD. I-au săltat atunci pe trei dintre liderii studenţilor protestatari: Andrei Rotaru, Florin Negru şi Ciprian Cristun, acesta din urmă, decedat acum 3 ani undeva prin Maroc.
„Ne-au urcat pe toţi trei în dubă. Am fost plimbaţi cu cătuşe pe mâini în duba aceea, pe care nici prin cap nu-mi trecea că o voi cumpăra peste ani. Mergeau intenţionat cu viteză în curbe (până pe Doman şi înapoi!), astfel încât să ne izbim noi trei unii de alţii şi să ne băgăm minţile în cap! După scurta promenadă, am fost duşi la «Castelul Poliţiei» şi lăsaţi într-o sală ca să aşteptăm până dimineaţa să vină cineva să ne ia o declaraţie. Între timp, vă spun sincer, ni se cam făcuse frică. Dar nu pentru ce ar putea să se întâmple, ci pentru că părinţii noştri nu ştiau nimic despre noi. Era deja spre miezul nopţii. După vreo alte 3 ore, nişte gardieni au venit să aducă un beţivan. I-am implorat să îl anunţe pe Dan Sârbu, comandantul lor, că «Andrei şi Florin au probleme şi să vină să ne ajute». A apărut şi ne-a scos de acolo pe propria lui răspunedere, cu promisiunea că vom reveni dimineaţa să dăm declaraţie şi să semnăm procesul-verbal. Jandarmeria nu ne-a mai amendat, dar ne-au pus să promitem că nu se va mai întâmpla!“, spune Rotaru râzând…
Zilele trecute, soarta l-a făcut pe Andrei Rotaru să vadă un ARO cu inscripţia Poliţiei. Maşina s-a dovedit a fi tocmai „Regina nopţii“ cu care petrecuse clipe de neuitat în urmă cu 20 de ani! A aflat că aceasta mai fusese „măritată“ de vreo două ori, iar acum era din nou disponibilă şi neprihănită. Când a aflat cât costă, n-a stat deloc pe gânduri: a scos rapid cei 2.500 de lei, cât i s-a cerut. A luat-o dintr-o ambiţie copilărească? „Numiţi-o cum vreţi, dar cert e un fapt: sunt reprezentant regional Retro Mobil Club Româniai, filiala Caraș-Severin, din simplă pasiune pentru maşinile vechi şi fără a avea vreun beneficiu financiar. Pregătim automobilul, pe lângă alte surprize, pentru un muzeu al Reşiţei industriale postdecembriste“, ne-a dezvăluit inginerul Andrei Rotaru, spunând că în acest scop se lucrează deja la un proiect pentru accesarea de fonduri europene.
Reşiţa nu duce lipsă de reşiţeni cu idei şi cu simţul umorului. Andrei Rotaru este unul dintre ei. Evident însă că ideea cu duba Poliţiei nu-i aparţine în totalitate. Principalul merit îl au „organele“ care pe vremuri te săltau la comandă politică. Comandă politică vinovată că Reşiţa a ajuns ce-a ajuns.