Măsurile aberante ale Guvernului se resimt în tot mai multe domenii. Nici cultura nu e ocolită, o dovadă în acest sens fiind teatrele. Deși s-a dat liber la jucarea pieselor din 15 iunie, măsura este permisă doar acolo unde există teatre în aer liber, cazurile fiind puține spre deloc, după cum ne spune managerul Teatrului de Vest din Reșița.
După o discuție aparent lămuritoare între premierul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și reprezentanți ai teatrelor din România, s-a ajuns la concluzia că piesele de teatru pot fi puse în scenă începând din 15 iunie, însă doar acolo unde există teatre în aer liber. Doar praf în ochi!
„Atât știm: că din 15 iunie e permis pentru cine are scenă în aer liber. Păi nu prea are nimeni în țară. S-au luat după bulgari care acum câteva zile au deschis teatrul din Sofia. În Sofia s-a jucat în curte, pentru că au o sală mică în curte. Dar noi unde să jucăm afară? Au zis așa ca să spună că au făcut ceva.”, declară indignat managerul Teatrului de Vest din Reșița, Florin Ionescu.
Acesta spune că ține în permanență legătura cu ceilalți director ai teatrelor din România, însă atât timp cât nu este permisă începerea repetițiilor, nici nu poate fi vorba despre redeschiderea teatrelor. Managerul Teatrului de Vest spune că s-a cerut permisiunea de a organiza spectacole măcar cu 30 de spectatori în sală, cât să se mențină flacăra vie, să fie două, trei scaune libere între spectatori, să se intre cu măști. Directorul teatrului din Craiova a propus chiar ca instituțiile de cultură să primească ajutoare pentru a cumpăra tunele dezinfectante. Totul a rămas însă în aer și nimeni nu știe nimic exact.
CITEȘTE ȘI: Soarta cinematografelor, un scenariu dramatic. Ce șanse sunt să mai vedem filme în Caraș-Severin?
„Repetiții online, OK, am făcut, toată lumea știe textul. Dar ca să dai o premieră trebuie să urci pe scenă. Decorul e gata, costumele sunt gata, actorii știu textele, deci în două săptămâni, dacă totul e ok, putem da o premieră, în cazul nostru, «O noapte furtunoasă». Dar nu se știe nimic.”, completează Florin Ionescu.
Norocul Teatrului de Vest ar fi că există o monodramă a cărei premieră s-a făcut chiar înainte de venirea crizei. Este vorba despre „Contrabasul”, o piesă cu un singur actor, așa că nu s-ar pune problema distanțării sociale. Dar celelalte piese? „Pregătim acum monodrame. Noroc că avem «Contrabasul», am apucat să dăm premiera înainte să înceapă toată nebunia. Pentru că e și asta o problemă: cum îi pui pe actori pe scenă? Că nu poți să îi pui cu mască. Ce joc e ăla?”, mai spune managerul.
„Nimeni nu înțelege. Ai voie să mergi în supermarketuri, dar n-ai voie să mergi la terasă să bei o cafea. Asta în România, pentru că în alte țări terasele sunt deschise de mult. Până la 1 septembrie nu întrevăd posibilitatea să deschidem teatrul pentru spectatori.”, este de părere Florin Ionescu.
Singurul plus pentru teatre, dacă poate fi numit așa, este că vine vara și odată cu ea, vacanța teatrală, când lumea oricum nu era obișnuită să meargă la teatru. Dar ce se va întâmpla cu festivalurile, care au nevoie de o pregătire din timp? La Reșița, festivalul pentru copii s-a amânat deja pentru luna octombrie, „dar nici atunci nu știm ce va fi”, concluzionează cu dezamăgire managerul Teatrului de Vest din Reșița.