În vizită la Messi și Gaudi. Evadează din rutina cotidiană cu un city-break la Barcelona!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Capitala regiunii catalane este una dintre cele mai populare destinații turistice ale ultimilor ani. Nici nu poate fi altfel, deoarece Barcelona întrunește toate calitățile necesare pentru a fi un oraș turistic de top, la concurență cu Paris, Londra, Roma sau Veneția. Și cum avionul te duce rapid din Timișoara în orașul catalan, nu ar trebui să mai stai mult pe gânduri și să îți programezi un sfârșit de săptămână sub soarele blând din Peninsula Iberică.

Locuri superbe de promenadă, artă, istorie, dar și fotbal. Barcelona aproape că le are pe toate. Un oraș cu o istorie bogată, zbuciumată, cu perioade de mărire și decădere în existența sa milenară. Dar poate niciodată un oraș atât de înfloritor ca în prezent, când Catalunia e motorul economic al Regatului Spaniei! Legenda spune că al doilea oraș al țării, după capitala Madrid, a fost fondat chiar de tatăl legendarului general Hannibal, conducătorul de oști al cartaginezilor. Apoi, orașul a fost stăpânit de romani, cucerit de vizigoți și mauri, pentru ca apoi să fie un ținut al francilor. Integrarea în Castilla a dus la decăderea regiunii. După 1970 însă Catalunia și Barcelona au înflorit și au ajuns ceea ce sunt astăzi.

Cu milioane de turiști care vin anual aici, orașul s-a adaptat inevitabil nevoilor vizitatorilor. De aceea, de pe internet îți poți achiziționa un „Barcelona pass”, adică un card ce îți asigură 20% reducere la obiectivele turistice din oraș! Care nu sunt deloc puține! Din păcate, în ultimii ani, nici Barcelona nu a fost ferită de flagelul atacurilor teroriștilor. Un astfel de atentat a avut loc pe unul dintre poate cele mai celebre bulevarde din lume, La Rambla, cu pavajul său în valuri. Dar bulevardul tronează în continuare, după ce și-a „șters” lacrimile. Oricum, La Rambla e un loc pentru eternitate, mai ales că acolo tronează și statuia lui Cristofor Columb. De altfel, din centrul orașului spre frontul de apă pleacă mai multe bulevarde largi, Les Rambles, toate pline de artiști stradali, florari, vânzători de păsări, cafenele și restaurante.

În Barcelona, turiștii au ocazia să vadă centrul istoric, din zona plată, dar și orașul modern, construit pe o zonă deluroasă. Firește, farmecul unui oraș la malul mării vine cu toate avantajele, dar de neratat este și dealul Montjuic, de pe care se poate admira tot portul. Acolo, se pot vizita și rămășițele vechii fortărețe de supraveghere a țărmului, dar se pot admira, în toată splendoarea, și două temple ale sportului, Stadionul Olimpic și Palatul Sportiv, operele arhitectului Arata Izosaki. Barcelona a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 1992, considerate de mulți încă cea mai frumoasă ediție din toate timpurile, înainte ca amprenta consumerismului să se imprime adânc și pe întrecerile sportive de top.

Dacă vorbim despre Barcelona, nu putem să nu pomenim capodopera lui Antoni Gaudi. În primul rând, niciun turist, indiferent de religia sa, nu trebuie să rateze o vizita la Catedrala Sagrada Familia. Biserica se construiește încă din 1882 și nu este nici acum finalizată, dar se preconizează că totul va fi gata în jurul anului 2020. Gaudi a decedat, dar trăiește prin spiritul său unic. Un alt aspect inedit referitor la Sagrada Familia este că e ridicată din bani publici, la fel ca vechile catedrale medievale. Tot de neratat sunt și Palau Guell și Parc Guell, alte locuri în care Gaudi și-a pus amprenta. Tot în Barcelona, turiștii pot vizita un muzeu unde sunt expuse opere mai puțin cunoscute ale celebrului Pablo Picasso. La fel de fascinante sunt și Muzeul Național de Artă a Cataluniei sau Muzeul de Artă Contemporană.

1000x100 (3)

Iar dacă până acum nu v-am convins, mai ales dacă aveți și copii, nu trebuie să ratați Aquarium Barcelona. Este cel mai mare centru de acest tip din Europa, cu peste 11.000 de animale din 450 de specii diferite, toate în 21 de acvarii. Practic, un „ocean” în miniatură unic în Europa, cu peste 6 milioane de litri de apă. Deloc de neglijat este și o vizită la Barcelona strict pentru un meci pe Camp Nou. O experiență unică, cu Messi și compania la treabă, într-o atmosferă de mare sărbătoare. Nu în ultimul rând, Barcelona are un farmec aparte, un oraș al luptei anti-sistem și al rezistenței, chiar al anarhiei, în contrast cu Madridul, reședința Casei Regale spaniole.

Din Timișoara se poate zbura direct la Barcelona cu Wizzair de două ori pe săptămână, luni și vineri. Plecările de pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara sunt la ora 6.10, cu sosire la 8.55. Pentru întoarcere, ora de decolare este 9.30, cu sosire la 12.15 înapoi în Banat.

Sursa foto: lotyzpolski.pl, fodors.com, hotellacasadelosol.com, civitatis.com, 123rf.com, en.as.com

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/