Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș este subiect de discuție la fiecare ședință de Consiliu Local. Acuzații precum că se moare în spital, bolnavii nu sunt îngrijiți sau că vânzători ambulanți umblă nestingheriți pe holurile secțiilor au fost lansate și la ședința ordinară a lunii aprilie.
Discuțiile au degenerat după ce președintele de ședință, Toma Tămășilă, a dat curs unei informări privind răspunsul formulat de juriștii Consiliului Local la cererea înaintată de George Ilcu, soțul femeii decedate în urmă cu mai bine de două luni la Spitalul Municipal de Urgență, fără ca doctorii să-i pună un diagnostic.
Solicitarea lui George Ilcu este cu privire la desfășurarea unei adunări cetățenești în 28 aprilie, ora 13.00, în vederea destituirii conducerii spitalului, vinovată de moartea soției, susține Ilcu. Totodată, acesta solicita o situație a deceselor în spital și măsurile de responsabilizare a medicilor care au dosare penale deschise pentru ucidere din culpă. Compartimentul juridic al Consiliului Local a răspuns oficial cererii, menționând că solicitarea nu face obiectul OG 27/2002 și lasă instituțiile abilitate, respectiv Parchetul, Poliția, Judecătoria și asiguratorul, să ia măsuri cu privire la aspectele sesizate.
„E dureros să trimiteți asemenea răspunsuri! Moare omul și dumneavoastră, oameni competenți, doctori, directori, primar, îi spuneți celui care suferă: lasă că vedem noi ce va fi, du-te acasă! Nu vă interesează ce se întâmplă în spital? Cine trebuie să facă ordine în spitalul ăsta? Nu dumneata, domnule Mihăilică?”, a afirmat consilierul PSD, Gavrilă Ardelean.
În replică, directorul spitalului Ionuț Mihăilică a precizat că nu se poate interveni peste organele de cercetare. „S-a creat un consiliu în urma acestui caz, s-a creat o comisie de etică, s-a dat un răspuns soțului, ce pot eu să fac mai mult? Eu nu pot să dau un medic afară pentru că cineva are o astfel de solicitare. Dacă se descoperea o vină a medicilor implicați, se aplica legea, dar până atunci nu puteți să faceți asemenea afirmații într-o ședință de Consiliu Local”, a declarat directorul spitalului.
Mai mult, directorul medical al spitalului, medicul Eugen Munteanu, fost consilier PSD, a precizat că statistica la nivelul spitalului cu privire la numărul deceselor este de 0,2% la un număr de 13.000 de internări pe an, deci sub media națională.
„Zona noastră are un teritoriu cu o populație extrem de îmbătrânită, iar analizând mortalitatea am observat că foarte mulți bătrâni își găsesc sfârșitul la noi în spital. Cazul cel mai interesant: pe data de 1 ianuarie 2017, când a împlinit vârsta de 100 de ani, un bărbat a decedat la spitalul de urgență, adus de nepoți. La cazurile mai tinere, în special bărbații își găsesc sfârșitul din cauza bolii numită pancreatită acută, forme foarte grave. Cu privire la cazul femeii al cărei soț ne acuză, pot să spun că acest caz își urmează drumul anchetelor, în final se va da o decizie și acea decizie o vom respecta cu toții”, a menționat Eugen Munteanu.