În siguranță sau nu…?! Mai multe ATM-uri verificate în județul Caraș-Severin!

Începând cu luna martie a acestui an, Poliția Română a verificat mai multe automate bancare la nivelul județului Caraș-Severin. Scopul verificării a fost identificarea vulnerabilității ATM-urilor și modul în care unitățile bancare au efectuat analiza de risc cu privire la siguranța clienților sau a personalului băncilor.

Pe lângă prevenirea infracțiunilor de furt, în atenția Poliției prioritară este și siguranța tuturor celor care se află în fața unui bancomat sau în incinta băncilor. Deși pare o activitate banală, organele de control ne atenționează și ne dau câteva sfaturi, deloc de neglijat, pentru ca noi, în primul rând, să avem grijă de propriile economii utilizând un card bancar.

După ce au fost verificate 114 ATM-uri, dintre care 58 amplasate în afara unităților bancare, amenzi în valoare de 7.000 lei au fost aplicate mai multor unități Rezultatul nu este tocmai unul liniștitor… Băncile în cauză au efectuat analiza de risc la securitatea fizică pentru aproximativ 60% dintre ATM-uri, toate având implementate măsurile dispuse de către evaluatorul de risc autorizat. Așadar, rămâne un procent de aproximativ 40% pentru restul unităților bancare, la care s-a constatat faptul că activitatea de analiză de risc la securitate fizică este în curs de derulare sau în faza de licitație…

Atenție mare la modul de folosire a cardurilor! Uneori ne-o facem cu mâna noastră: gesturi de neatenție, cum ar fi tastarea codului PIN la vedere sau lăsarea chitanțelor la întâmplare nu fac decât să ajute categoria de oameni ce își câștigă traiul mai „ușor” să-și umple buzunarele. O mare greșeală pe care o fac mulți dintre noi este acel moment când nu știi ceva și apelezi la o persoană din preajma ta pentru a te ajuta. Acea persoană poate fi un „binevoitor” ce nu se află lângă tine din întâmplare, ci pentru situații de acest gen, ne atenționează polițiștii. Dacă, de exemplu, se blochează cardul în bancomat, „nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui! Mai ales, nu spuneți PIN-ul nimănui. Apelați la numărul de telefon pus la dispoziție de către unitatea bancară respectivă!”, ne spun specialiștii.

Instalarea unor dispozitive la bancomate sau POS-uri pentru copierea datelor de pe benzile magnetice sau pentru clonarea cardului, blocând-ul în bancomat în speranța că cineva cere ajutor și va spune PIN-ul sunt câteva din metodele de a accesa conturi bancare, bineînțeles, ilegal. Astfel, Poliția Română ne ajută cu câteva sfaturi pentru ca noi să nu ușurăm „munca binevoitorilor”: „acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă”, spun polițiștii. Aceștia vor continua și în perioada următoare verificările asupra modului în care se verifică vulnerabilitatea automatelor bancare sau măsura în care prestatorii de servicii de securitate își desfășoară activitatea.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/