În sfârșit! Timișoara va avea un festival medieval, timp de trei zile

po 1000x100px (3)

Cu doi ani înainte ca Timișoara să fie Capitala Europeană a Culturii, Castelul Huniade va fi, în sfârșit, din nou valorificat așa cum i se cuvine unui edificiu-istoric amplasat în centrul unui mare oraș. Muzeul Banatului va organiza, timp de trei zile, un festival medieval. 

Cei care vor călca pragul castelului vor avea ocazia să vadă cavaleri, ateliere de ceramică, fierărit, croitorie medievală, cum se fabrică armele, curelele sau un pergament. „Ordine cavalerești din trei țări își vor pune tabăra în Parcul Castelului, meșteri din alte vremuri vor deschide ateliere de fierărit, ceramică, croitorie medievală, întreținerea armelor și armurilor, curelărie, prelucrare de pergament și hârtie.”, spun organizatorii festivalului. Nu vor lipsi concursurile de gătit, demonstrațiile militare sau narațiunile în jurul focului.

Momentul special va fi recrearea bătăliei de la Vadul Nisipurilor, pe care istoricii o plasează în anul 934, în timpul domniei lui Glad pe teritoriile Banatului. Oastea conducătorului român a fost învinsă atunci de maghiari, deși Glad avea sub comandă cumani, români și bulgari. Este cert că Vadul Nisipurilor se afla pe malul Timișului, dar unii istorici consideră că locația era lângă Lugojul de azi, alții, undeva la frontiera de acum cu Serbia.

1000x200 dacus 02

Festivalul medieval își va deschide porțile vineri, 9 august, la ora 13.00. Activități inedite vor fi și sâmbătă, și duminică.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px