FOTO. Sărbătoare mare în orașul de pe Bega! Manifestări impresionante cu ocazia Centenarului Timișoarei

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Un moment istoric din 1919, reconstituit de actori și Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, o defilare în centrul orașului și o paradă militară au fost doar câteva dintre manifestările pregătite de Ziua Timișoarei. S-au împlinit 100 de ani de la intrarea trupelor Armatei Române în oraș. 

Evenimentul dedicat Zilei Orașului a debutat cu depunerea de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu. În ciuda vremii capricioase, manifestările au continuat în Piața Unirii, unde s-a desfășurat un ceremonial militar și religios.

Mai apoi, a avut loc o reconstituire a momentului istoric de la 3 august 1919, atunci când trupele armatei conduse de colonelul Virgil Economu au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia românească: prezentarea onorurilor, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României.

Astfel că, la ora 10.00, trupele au intrat de pe Strada George Coșbuc, situată în dreapta Domului Romano-Catolic, pe o poartă cu flori: Fanfara Pro Amiciția, trupele de jandarmi, Colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române, surorile medicale, trupele de pompieri. Cu toţii au fost îmbrăcaţi în ţinute de epocă, specifice anului 1919.

Personajele istoriei: prefectul Aurel Cosma, protopopul Ioan Oprea, primarul Josef Geml, vice-prefectul Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul șvabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton, au fost readuse la viaţă de către actorii Teatrului Naţional din Timişoara. Textele au fost culese din ziarul Dacia, ediția din 4 august 1939.

De la momentul reconstituirii nu au lipsit mai marii oraşului:  Nicolae Robu (primarul Timişoarei), Călin Dobra (preşedintele CJ Timiș), Eva Andreaș (prefectul), mitropolitul Banatului ÎPS Ioan și alte oficialități. La manifestări a participat și Ludovic Orban, președintele PNL la nivel național.

Ceremonia din Piaţa Unirii s-a încheiat cu o defilare a detașamentului de onoare. Armata a  părăsit dispozitivul prin Strada Augustin Pacha – Fanfara Pro Amiciţia, urmată de colonelul Economu și de trupele în ținute 1919 (armată, jandarmi, pompieri) şi au defilat în centrul oraşului. Parada militară din inima oraşului a fost urmată de dezvelirea unui bust în cinstea Reginei Maria.

Mai apoi, a urmat un moment de depunere a coroanelor în Parcul Central. După aceea, a avut loc o paradă cu tehnică militară și personal, desfăşurată pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul și Catedrala Mitropolitană.

Elicoptere, peste 700 de soldaţi şi 40 de mijloace tehnice au făcut spectacol în aer şi pe străzile oraşului, în faţa timşorenilor. La eveniment au participat şi reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Detașamentul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Penitenciarul Timișoara.

Evenimentul a continuat la Primăria Timişoarei, cu o şedinţă festivă. În cadrul ei, au fost decernate titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei unor persnalităţi ale vieţii culturale şi artistice: doamnei Adriana Babeţi, Doina Ioana, Toma Frenţescu şi Szakáts Béla.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Ziua Timișoarei s-a încheiat cu o serie de concerte susținute de artiști consacrați, un spectacol la Filarmonica Banatului, dar și tradiționalul foc de artificii.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/