În secția ATI a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara sunt internați numai pacienți nevaccinați. Virgil Musta: „Suntem din nou în al 12-lea ceas”

mysta

Tot mai mulți pacienți dezvoltă o formă severă de Covid-19 și nu este o glumă sau o exagerare, atrage atenția medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Doctorul mai spune că, din cauza tulpinii Delta, noile cazuri apar cu o frecvență de trei ori mai mare decât în celelalte valuri pandemice.

Este momentul să ne întoarcem privirea spre situația epidemiologică actuală și să luăm în serios felul în care lucrurile evoluează. În perioada următoare ar trebui să contribuim cât putem de mult la limitarea răspândirii virusului.

„Mulți dintre dumneavoastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem din nou în al 12-lea ceas. În decurs de mai puțin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid-19 din spitale s-au umplut. Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă și mai ales în situația unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Astfel că, la ora actuală, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie <<Victor Babeș>> Timișoara, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe secțiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare”, a spus medicul Virgil Musta.

Medicii nici nu mai apucă să facă externări că apar noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și se lucrează din nou la capacitate maximă în secțiile de boli infecțioase.

„Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de pre-terapie, dar și acestea se vor ocupa în circa două zile, iar alte posibilități de extindere nu avem. Celelalte spitale suport sunt și ele aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare. În Italia, în urmă cu un an și jumătate, în momentul în care sistemul sanitar a fost copleșit și nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav”, a mai adăugat medicul.

Conform statisticilor internaționale, în țările cu rata mică de vaccinare, cum este România de altfel, se estimează că 10% din cazuri ar putea să evolueze sever și peste 3% să piardă lupta cu noul coronavirus.

„Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel național, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice? De fapt, la ritmul actual de cazuri noi și de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede. Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei”, a explicat Virgil Musta.

În Timișoara și în Arad, cu ajutorul platformei Pandemic Controller ce conectează medicii de familie cu Spitalul „Victor Babeș” sau cu Spitalul Județean din Arad pentru tratarea pacienților rămași la domiciliu și prin proiectele „Oxigen pentru Timișoara” și „Respirăm împreună”, prin care se oferă concentratoare de oxigen la domiciliu, se pot salva și alte vieți. „Dar tot nu va fi suficient”, a mai spus Musta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/