Recomandările medicului Virgil Musta: „Cel mai important lucru este să încetinim cât mai repede transmiterea virusului în comunitate”

virgil musta
untitled design set 970x90 px

Se lucrează din nou la capacitate maximă în secțiile de boli infecțioase din cauza numărului mare de pacienți diagnosticați cu Covid-19. Situația este una serioasă, susține medicul Virgil Musta, care a readus în discuție setul de recomandări în ceea ce privește limitarea răspândirii infecției cu diferitele variante de SARS-CoV-2.

Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt, potrivit medicului Virgil Musta, rata scăzută de vaccinare și renunțarea respectării unor măsuri minime de protecție.

„Din toate statisticile internaționale, în țările cu un procent mare de vaccinare, peste 60%, în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost sau încă este în creștere și acolo din cauza tulpinii Delta, numărul de pacienți cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât și numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câștig, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemele medicale”, a spus Virgil Musta.

Există puține persoane protejate, mai ales în rândul celor care fac parte din categoriile de risc. Mai mult, oamenii aproape că au renunțat de tot la măsurile de protecție. Astfel, terenul a fost liber pentru varianta Delta care provoacă un număr tot mai mare de îmbolnăviri.

„Poate vor spune unii că ei nu pățesc nimic, deoarece ei au trecut prin boală. Trebuie să le spun că nu sunt foarte bine protejați și că am avut forme severe la pacienți trecuți prin boală, chiar dacă nivelul de anticorpi era încă bun. Din datele de până acum, cei mai protejați s-au dovedit a fi pacienții trecuți prin boală și vaccinați, cât și cei netrecuți prin boală, dar vaccinați cu schemă completă, în sensul în care foarte rar fac forme severe și au risc foarte mic de deces. În aceste cazuri menționate mai sus, vă spun clar și răspicat: aveți risc foarte mic să faceți formă severă de boală sau deces. Acesta este marele avantaj și cheia în această boală, poate fi diferența între viață și moarte. Nu înseamnă că persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu mai pot contacta din nou virusul sau că nu pot transmite virusul, chiar dacă în măsură mai redusă. În acest caz, așa cum explicam, pentru ei riscul unei forme grave este foarte mic, dar să nu uităm că dacă au în preajmă persoane nevaccinate, familie, prieteni, colegi de serviciu, cărora le transmit boala, pentru acestea riscul poate fi major”, a explicat Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

Așadar, inclusiv persoanele trecute prin boală și/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a diminua circulația virusului și transmiterea lui, în special către cei nevaccinați.

„În situația în care deja ne aflăm acum, cel mai important lucru, care poate ajuta la modul concret, este să încetinim cât mai repede și cât mai mult circulația și transmiterea virusului în comunitate, iar aceasta presupune câteva acțiuni la nivel personal, mai ales pentru următoarele 30 de zile, pentru fiecare dintre noi, prin conștientizarea situației grave în care ne aflăm și care poate deveni dramatică și prin responsabilitate personală, indiferent dacă sunteți nevaccinați, vaccinați sau trecuți prin boală”, a spus doctorul Musta.

Așadar, recomandările sunt următoarele:

  • Evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior;
  • Purtați mască în toate locurile închise, aerisiți-le frecvent, cât și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță de circa doi metri față de alte persoane;
  • Spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane;
  • Dacă aveți simptome, cu atât mai important este să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru Covid-19, să luați imediat legătura cu medicul dumneavoastră de familie;
  • Vaccinați-vă, dacă nu ați făcut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care deja o avem la dispoziție, chiar dacă obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze după 14 zile de la prima doza și devine protectoare după una, două săptămâni de la a doua doză. Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare;
  • Recunoașterea cât se poate de rapidă a simptomatologiei care poate sugera boala Covid-19. Vă readuc aminte simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să vă ridice semne de întrebare și să vă testați: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături;
  • Boala evoluează în două faze: în prima săptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La circa 50 % dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilalți 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice;
  • Dacă simptomatologia persistă peste 7 zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la apariția primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu așteptați până când nu mai puteți respira, ci trebuie să mergeți să fiți evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul;
  • Nu așteptați ca saturația de oxigen să scadă sub 93%!
  • Prezentarea tardivă la un centru medical este cel mai important factor ce duce la mortalitate în această boală. Nu așteptați ca boala să evolueze până la forma severă!
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/