Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș este din nou pe muchie de cuțit, conturile blocate și datoriile imense la medicamente și utilități ținând în laț conducerea unității medicale. Managerul interimar al spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș a venit în fața consilierilor locali din Caransebeș să ceară ajutorul.
Călin Grozăvescu a solicitat un punct de vedere oficial cu privire la situația fondurilor aprobate din bugetul municipiului pentru Spitalul Municipal de Urgență:
„Am înțeles că în luna februarie s-a votat bugetul Primăriei prin care administrația locală a alocat 1,2 milioane de lei pentru achitarea unei părți din utilități. Am primit o notificare din partea companiei Enel că trebuie să achităm factura, suma fiind importantă. Din partea domnului primar și a fostului manager am înțeles că nu sunt disponibili acești bani, am înțeles că noi ar mai trebui să primim 50.000 de lei pe acest trimestru și alții 600.000 de lei în următoarele trimestre. Aș dori să știu care este situația banilor aceștia și din ce cauză nu putem să-i primim pentru a achita, în principal factura la curent.”, a întrebat managerul interimar Călin Grozăvescu.
Primarul municipiului i-a răspuns că banii au fost rectificați tot în Consiliul Local pentru situații de urgență la spital în starea de urgență, la înțelegere cu managerul de atunci. Pe ce au fost cheltuiți a explicat directorul economic al Primăriei, Marius Preda:
„Prima dată s-a făcut o rectificare de 250.000 de lei din care 50.000 de lei pentru cumpărarea acelui aparat respirator și 200.000 de lei pentru cheltuieli COVID inclusiv pentru cazarea cadrelor medicale la pensiuni. Din 1.200.000 care erau prevăzuți pentru tot anul au rămas 950.000 de lei, iar din acești bani 500.000 au fost virați deja, deci am avea un rest de 450.000 de lei, dar sunt pentru trimestrul II, pentru că nici Primăria nu are încasări serioase în această perioadă, cel mai probabil banii vor fi alocați până la sfârșitul anului în curs. Pot să vă spun că de la DSP pe prima cerere de rambursare a primit 47% ș mai avem două cereri de rambursare.”, a declarat Marius Preda, directorul economic al Primăriei Caransebeș.
În urma acestor informații, calculele nu arată bine pentru managerul interimar Călin Grozăvescu, care a înțeles că a rămas să se descurce singur:
„Să înțeleg că nu vom primi nimic de la Primărie acum? Eu după achitarea salariilor angajaților am mai rămas cu 170.000 de lei din care trebuie să achit 40.000 de lei către Enel ceea ce înseamnă doar parte din factură.”, a concluzionat Călin Grozăvescu.
Managerul unității medicale a mai adăugat că la ora actuală, conform Ordinului 753, Spitalul din Caransebeș, suport COVID-19, pentru tot județul Caraș-Severin poate acorda ajutor doar cazurilor care au un risc de pierderea vieții în următoarele 24 de ore, ceea ce înseamnă o proporție de pacienți internați de 20% din capacitate.
„Cât timp suntem sub incidența acestei legi nu am ce să fac decât să urmez legea. Când se va termina noi vom intra în normalitate și vom interna pacienții care ni se adresează. Dar, în momentul de față, a scăzut foarte mult adresabilitatea.” a specificat managerul interimar Călin Grozăvescu, numit de Ministerul Sănătății, după ce ministrul Nelu Tătaru l-a revocat din funcție pe fostul manager interimar, Adrian Cican.