În plină criză economică, profesorii refuză un loc de titular

Chiar dacă încă nu s-a încheiat partajarea profesorilor pe locurile de muncă disponibile în județ, ținând cont de situația din anii precedenți, va exista un deficit de profesori în unele școli, în special din mediul rural.

Profesorii refuză un loc de muncă dacă acesta se găsește la distanță mare de domiciliul stabil. Această situație duce la crearea unui deficit în cadrul profesorilor titulari pe posturi. În urma ședinței ce va avea loc la sfârșitul lunii august, se va stabili cu exactitate dacă sunt suficienți profesori în școlile din județ. Însă, raportând la anii precedenți, explică Simona Stan, inspecorul școlar pentru Managementul Resurselor Umane, va exista un număr de locuri de titulari neocupate.

Deși s-ar crede că țelul suprem al profesorilor ar fi acela de a obține un loc de titular, se pare că aceştia încă își permit luxul de a refuza un post: „Candidații repartizați refuză să meargă în mediul rural, departe de casă, în primul rând din cauza salariului oferit și apoi intervine și faptul că nu le sunt acoperite cheltuielile, cum ar fi transportul și cazarea. Deși primăriile sunt cele care ar trebui să se ocupe de aceste cheltuieli, nu dispun de fondurile necesare”, explică inspectorul școlar Simona Stan.

Problema este că, acele cadre didactice care refuză un post de titular, rămân fără loc de muncă. Cu toate acestea, profesorii preferă să rămână șomeri decât să lucreze departe de casă, pe bani puțini și fără cheltuieli acoperite.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/