În pericol! Culturile de cereale din zona Lugoj-Făget-Buziaș suferă după zăpadă

Agricultorii care au însămânțat în toamnă culturi de cereale, în special de grâu, plâng după zăpadă. Un strat cât de mic venit în această perioadă le-ar putea salva culturile, altfel producțiile riscă să fie mult diminuate la recoltare.

Până în prezent, culturile de toamnă din zona colinară, în care se încadrează Lugojul, se prezintă în stare bună de vegetație, însă lipsa de precipitații ar putea avea consecințe periculoase în perioada de desprimăvărare, când culturile intră în fază de dezvoltare accelerată. Specialiștii agronomi sunt de părere că e nevoie cât mai mare de precipitații, în special zăpadă, pentru ca plantele să fie protejate de gerul și înghețul de la suprafață.

„Până în momentul de față, la culturile de toamnă nu au fost raportate probleme. Totul este răsărit, iar boli nu au apărut. Există umiditate în stratul superficial, dar probleme ar putea să apară după ce trece sezonul de iarnă, pentru că rădăcinile la păioase pe măsură ce plantele se maturizează pot ajunge la un metru adâncime și chiar mai mult. Foarte mult ar ajuta un strat de zăpadă, măcar de cinci centimetri, care să protejeze plantele de acest schimb termic de la temperaturi mai blânde ziua, la îngheț noaptea. Totuși, probleme cauzate de îngheț nu au fost, pentru că nu s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute. După mijlocul lunii februarie putem să avem o prognoză mai bună pentru evoluția culturilor în continuare.”, a precizat inginerul agronom Ionică Prohab, specialist în cadrul Direcției Agricole a Județului Timiș.

Gerul sec le-a mai creat probleme agricultorilor, însă, în ultimii doi-trei ani, zăpada depusă în luna decembrie a protejat culturile de îngheț și a oferit umiditate solului la topire. Anul trecut, recoltele înregistrate au depășit 5.000 de kilograme pe hectar, fiind considerate bune de către agronomi. În toamnă, în zona colinară Buziaș-Lugoj-Făget, au fost cultivate circa 36.000 de hectare cu grâu și 2.000 de hectare cu orz, din cele 531.808 hectare de teren arabil de care dispune județul Timiș.