În lupta COVID-19 rămân doar trei spitale din Timiș! Restul, scoase de pe listă de Ministerul Sănătății! DSP s-a autosesizat!

Decizie fără precedent luată de Ministerul Sănătății. A fost emis un ordin din care reiese că Spitalul Municipal din Lugoj, Spitalul Județean din Timișoara și Spitalul „Victor Babeș” sunt singurele unități implicate în lupta COVID-19 în Timiș.

Asta înseamnă că au fost scoase din ecuație Spitalul Municipal și Spitalul CF. Conform ordinului inițial, pacienții diagnosticați cu coronavirus erau transferați la Spitalul de Boli Infecțioase. Dacă numărul de paturi s-ar fi ocupat, bolnavii erau trimiși la Spitalul CF și la Spitalul Municipal din Lugoj, iar dacă era depășită capacitatea acestora, intra pe linie Spitalul Municipal. La Spitalul Județean erau însă internate în permanență, dar doar cazurile grave, chiar dacă pacienții prezentau suspiciune de coronavirus. Asta pentru că deține anumite specialități precum Neurochirurgie, Politraumatologie sau Mari Arși care deservesc cinci județe.

Situația nu mai stă la fel, cel puțin pentru moment. Conform noului ordin, Spitalul Județean trebuie să preia atât paciente suspecte, cât și paciente pozitive. Același lucru se aplică și în cazul Maternității Bega, declarată inițial doar spital COVID-19. În luptă au rămas și unitatea sanitară de la Pădurea Verde și Spitalul din Lugoj. Practic s-a redus capacitatea de suport pentru întreg județul.

Autoritățile din Timiș confirmă existența ordinului și s-au autosesizat. Conducerea Direcției de Sănătate Publică a transmis că este vorba despre o eroare care va fi clarificată. „Acest ordin se analizează și se va rectifica. În urma discuțiilor avute cu Ministerul Sănătății au fost transmise propunerile DSP de a se reveni la varianta inițială pentru județul Timiș”, au transmis reprezentanții DSP.

Update

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, critică dur această decizie a Ministerului Sănătăţii şi spune că prin asemenea hotărâri Timişul ar putea rămâne fără apărare în faţa coronavirusului.

,,Județul Timiș poate rămâne fără apărare în fața coronavirusului!

Acum două zile atrăgeam atenția că, în plină criză provocată de coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit la Timișoara pentru o întâlnire politică și nu pentru una în care să analizeze actuala criză medicală și să vină cu soluții. Iată că am avut dreptate!

După vizita sa, județul Timiș poate să rămână fără apărare în fața Covid-19, iar toată presiunea să fie exercitată pe Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, unitate principală, care a ajuns la capacitate maximă.

Rămân în lista de suport, Spitalul Județean din Timișoara și, surprinzător, Spitalul Municipal din Lugoj, o unitate unde multe cadre medicale sunt deja infectate. Toate aceste modificări se regăsesc într-un Ordin al Ministerului Sănătății, neasumat de Nelu Tătaru, ci de un secretar de stat, act care scoate din lista unităților de sprijin, Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul CF!

Cine a hotărât nemernicia asta, fără precedent la nivel național? De ce se întâmplă asta la Timișoara? Cine e lașul? Cine nu vrea să lupte cu acest virus păcătos? Cine fuge de responsabilitate?

Domnule ministru Nelu Tătaru, aveți datoria morală să le explicați cetățenilor din Timiș decizia care s-a luat. De ce vine această hotărâre după întrunirea strict politică la care ați participat zilele trecute în județul nostru? Refuz să cred că e o coincidență…”, scrie Călin Dobra pe pagina sa de Facebook.

Dobra consideră că şi situaţia de la Scoşu Turcesc, unde mai mulţi oameni au fost infectaţi, până şi primarul, a fost complet neglijată de autorităţile centrale. Preşedintele CJT arage atenţia că localitatea poate deveni un focar pe harta României dacă nu se iau măsuri urgente.

,,Mai mult decât atât, am atras, în repetate rânduri, atenția asupra situației de la Sacoșu Turcesc. Nici până acum Guvernul nu a intervenit acolo, iar localitatea poate deveni un nou focar pe harta României. Până și primarul este infectat, iar cetățenii se simt fără apărare. Deciziile de la nivel central privind acest caz au lipsit cu desăvârșire! Există vreun interes?! Reacționați domnilor guvernanți! Nu mai ignorați Timișul! Nu vă jucați cu sănătatea oamenilor!”, exclamă Călin Dobra.