Ordonanța Militară 7: Zboruri suspendate și restricții în cazul transportului rutier internațional! Vela, către românii din diaspora: „Rămâneți în țările în care locuiți”

Premierul Ludovic Orban a semnat o nouă ordonanță militară. Documentul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Românii din diaspora au fost sfătuiți să rămână, în acest an, departe de cei dragi.

Marcel Vela a spus că aceste noi măsuri au fost luate și din cauza faptului că oamenii nu respectă măsurile stării de urgență. Distanțarea socială este singura soluție, dar în anumite localități nu este deloc respectată. Până acum au fost întocmite, la nivel național, 400 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor și au fost date peste 130.000 de sancțiuni în valoare de peste 170 de milioane de lei. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, România se va confrunta cu multe focare intracomunitare. Un exemplu în acest sens este orașul Țăndărei din județul Ialomița care va intra de astăzi în carantină.

„Învingătorii nu sunt aceia care trișează. Haideți să luptăm cu acest cumplit virus și să fim de aceeași parte a baricadei. Noua Ordonanță este necesară pentru că evoluția internațională e de așa natură încât trebuie să adaptăm măsurile luate deja pentru a ne asigura că diminuăm la minimum orice risc. Din păcate un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanțe militare este comportamentul unor cetățeni care nu înțeleg cât este de periculos ceea ce fac. Vreau să le comunic că legea este pentru toți și toți trebuie să o respectăm. Avem și un prim cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenții care l-au oprit la un filtru la Vaslui”, a pus Marcel Vela.

Au fost impuse restricții în ceea ce privește călătoriile cu avionul. Așadar, vor fi suspendate toate zborurile către și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran pentru o perioadă de 14 zile. Măsura va intra în vigoare de mâine de la ora 23.00, ora României. Nu se aplică în cazul zborurilor destinate transportului de marfă, corespondență sau care asigură asistență medicală de urgență. „Avem și o veste bună. Ordonanța 7 va permite zboruri neregulate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state cu avizul autorităților competente. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și al muncii din zona asistenței sociale”, a mai spus Vela.

De asemenea, a fost suspendat transportul rutier internațional către Italia, Franța, Germania, Austria, Elveția, Marea Britanie, Olanda, Irlanda și Turcia. „Pe întreaga perioadă, transportatorii sunt foarte importanți. Economia are nevoie de ei și am stabilit că pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitate mai mare de 2,4 tone, care nu au simptome de coronavirus, se va completa doar o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă locația la care vor fi contactați. Nu vor fi izolați la domiciliu”, a mai transmis ministrul. Șoferii camioanelor de transport marfă care tranzitează țara nu mai trebuie să semneze nicio declarație, dacă tranzitarea se întâmplă pe o perioadă de 48 de ore și doar în cazul în care este respectat traseul impus de autorități.

„În încheiere, aș dori să fac un apel către frații din diaspora care doresc să ajungă în țară cu ocazia sfintelor sărbători pascale. Rămâneți acasă în țările în care locuiți, în acest an, departe de cei dragi. Din păcate aici veți fi obligați să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare instituționalizată. Acest lucru nu ne face bine nici nouă, nici dumneavoastră, nici familiilor care vă iubesc”, a mai spus Marcel Vela.