În Caraş-Severin se poate! Păduri comunale, lăsate fără administrare!

Peste 2000 de metri cubi de arbori au fost tăiaţi ilegal dintr-o singură pădure aparţinând unei primării din Caraş-Severin, potrivit Gărzii Forestiere Judeţene.

Volumul arborilor tăiaţi ilegal în judeţul Caraş-Severin, în primele 10 luni din anul 2018, s-a redus cu 1903 metri cubi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 26%, informează Garda Forestieră Judeţeană. „Volumul arborilor tăiaţi ilegal şi valoarea acestora au scăzut faţă de anul anterior datorită faptului că aproape toate pădurile aparținând U.A.T.-urilor au fost supuse regimului administrării silvice prin ocoale silvice autorizate (de regim sau de stat)“, consideră ing. Ilie Marişescu, coordonator GFJ Caraş-Severin.

În prezent, fondul forestier al U.A.T.-urilor este administrat în proporție de 98%. Mai exact, din suprafața totală de 51,8 mii ha, 50,9 mii ha sunt administrate prin ocoale silvice autorizate. Diferența de 879 ha de pădure neadministrată aparține unităţilor administrativ-teritoriale Târnova, cu 145 ha, și Sasca Montană, cu 734 ha.

Din totalul volumului arborilor tăiaţi ilegal constatat de către Garda Forestieră Județeană (aproximativ 3100 mc), un volum de 2246 mc, deci 72%, a fost identificat în pădurea aparținând U.A.T. Lăpușnicu Mare, care nu era sub paza ocoalelor silvice autorizate. Dar, „odată cu finalizarea controalelor și întocmirii amenajamentului silvic, U.A.T. Lăpușnicu Mare s-a conformat sub aspectul respectării prevederilor Legii 46/2008 actualizată – Codul Silvic, la această dată suprafețele de fond forestier sunt administrate de către Ocolul Silvic de regim nou înființat Banatul Montan din Reșița“, precizează şeful GFJ Caraş-Severin, lăsând astfel de înţeles că Primăria Lăpuşnicu Mare nu va mai avea probleme cu tăierile ilegale din fondul forestier arondat.

Mihaela Drăgilă, primarul comunei Lăpușnicu Mare, confirmă că în pădurile comunei s-au întâmplat nereguli, dar toate acestea sunt din perioada fostului edil. „La solicitările mele repetate s-au efectuat aceste controale. Tăierile legale la care se face referire nu sunt din 2018, sunt până să ajung eu la Primărie. Din momentul în care am preluat Primăria Lăpușnicu Mare nu s-a mai tăiat absolut nimic. Repet, e vorba despre tăieri mai vechi de 2017. În 2018 a fost finalizat controlul!”, a spus primarul comunei Lăpușnicu Mare. Dar despre aceste tăieri vom reveni!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Din analiza privind situaţia inspecţiilor efectuate de Garda Forestieră Județeană Caraș-Severin în anul 2018 pe moduri de administrare, s-a constatat că 90% din volumul arborilor tăiaţi ilegal se găsesc în pădurile private neadministrate. „Soluţia scăderii volumului de arbori tăiaţi ilegal este ca toate suprafețele de fond forestier, indiferent de proprietar, să se afle în derularea serviciilor silvice (pază sau administrare)“, a concluzionat ing. Gheorghe Săvianu (foto), de la Serviciul Control Silvic din cadrul GFJ, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural Caraş-Severin.

Suprafaţa totală a pădurilor în județul Caraş-Severin este de 419 mii hectare şi reprezintă 49% din suprafața județului, media pe ţară fiind de 26%. Structura proprietății fondului forestier se prezintă astfel: 342,13 mii hectare de fond forestier (82% din total fond forestier) sunt proprietate publică a statului administrat de Direcţia Silvică și INCDS „Marin Drăcea” O.S.E. Caransebeș; 51,8  mii hectare de fond forestier (12% din total) sunt proprietate a unităților administrativ-teritoriale; 13,5 mii hectare aparțin persoanelor fizice (13 000 de proprietari) și juridice; 11,6 mii hectare de fond forestier sunt proprietate a formelor asociative, respectiv composesorate.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/