În Caraș-Severin, drogurile sunt pe un trend ascendent

Situație alarmantă pentru județul Caraș-Severin în ceea ce privește consumul de droguri. Pe lângă cazurile mai frecvente, cărășenii intră în contact cu astfel de substanțe la vârste tot mai fragede.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin se luptă, fără personal, cu problemele tot  mai numeroase în care sunt implicați tinerii consumatori de droguri. Dacă până acum exista un consum sezonier, situația în județ s-a schimbat, consumatorii de droguri fiind tot mai numeroși și pe tot parcursul anului. „Există un trend ascendent, o permanență în consumul de droguri dată și de intrarea în Uniunea Europeană. Dacă până acum cazurile de consum apăreau mai mult vara, când reveneau studenții din centrele universitare, această situație s-a schimbat în momentul de față. Vorbim de cazuri permanente”, explică Mihaela Tomiță, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara.

Partea de prevenire desfășurată de centrul din județ a încercat să fie cât mai intensă chiar și fără personal. În ajutor au venit atât autoritățile locale cât și cele județene. „Activitatea acestui centru nu a fost doar pe hârtie. În Caraș-Severin au existat programe derulate în domeniul prevenirii consumului de droguri. Și în 2013 vom sprijini cu fonduri astfel de proiecte care vor ajuta la conștientizarea în rândul tinerilor asupra efectelor negative ale drogurilor”, precizează subprefectul Anton Paulescu.

Colaboratori la activitățile atât de importante de informare și prevenire au luat parte și alte instituții din cadrul județului, cum este Direcția pentru Sport și Tineret Caraș-Severin:„Proiectele sportive desfășurate împreună cu centrul antidrog transmit mai bine efectele negative ale consumului de droguri. Am încercat, în cadrul activităților sportive, să aducem modele, sportivi, care să sugereze tinerilor să aleagă sănătatea, viața și să spună stop anumitor vicii ale societății”, declară Liliana Dacica, directorul direcției pentru Sport și Tineret.

Pe anul 2013, accentul centrului antidrog va cădea pe partea de prevenire, cea care poate să schimbe situația actual din județ. În principal se vor organiza activități de prevenire a consumului de droguri în școală, în familie și apoi la nivelul comunității.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/