În Camera de Comerț se fac strategii, legi și campanii pentru atragerea forței de muncă în Timiș!

Florica Chirita, presedinta CCIAT

Primul județ din România din punct de vedere economic are în continuare nevoie de forță de muncă, în toate domeniile de activitate, astfel că firmele timișene își caută tot mai des viitorii angajați în zonele limitrofe, dar și peste hotare. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș joacă și își asumă un rol deosebit de important în echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă!


Lipsa tot mai pregnantă a forței de muncă pe care o simte mediul de afaceri din Timișoara și, în general, din totul județul Timiș este o problemă serioasă, dar în același timp și o prioritate pentru CCIAT, care gândește strategii și proiecte legislative pe care le trasmite mai departe parlamentarilor și care caută soluții concrete împreună cu autoritățile locale. „Am făcut tot ce ne stă în putință ca să rezolvăm această problemă, atât cât putem noi. Am încercat să atragem persoane din alte zone. Spre exemlu, am organizat cu Gorjul o întâlnire mare, cu amândoi prefecții, cu multinaționalele. Am organizat evenimente la care au participat parlamentarii de Timiș, care să ducă mai departe spre Parlamentul României adresele și propunerile noastre. Spre exemplu, noi am propus ca un șomer să nu aibă dreptul să se prezinte de trei ori pentru ocuparea unui loc de muncă, ci de două ori. Nu a acceptat două locuri de muncă, să i se retragă șomajul! Apoi am propus salariul minim pe economie să fie acordat și persoanelor care vin din străinătate. Tot în acel material am avut un punct care se referea la acordul de securitate socială cu Serbia, care a fost semnat în 2016 de amândoi miniștrii, dar acolo a rămas. Eu personal am fost de două ori la București când a fost domnul Grindeanu prim-ministru, am zis că atunci se va aproba, din păcate nu a mai ajuns să se aprobe, dar s-a aprobat acum. În 28 mai a intrat în Monitorul Oficial și în iunie deja au apărut normele de implementare. Acordul are facilități pentru persoanele din Serbia. Apoi am organizat întâlniri cu administrația publică, cu Consiliul Județean, cu domnul președinte, cu domnul primar pentru că firmele au cerut să se dezafecteze spații cum ar fi cele ale armatei, care stau nefolosite, și să le transforme în locuințe sociale pentru persoanele care vin din alte județe. Se lucrează la această problemă, nu știu să vă spun acum cât și cum s-a rezolvat, dar întâlnirea a avut loc și domnul primar, și domnul președinte al Consiliului Județean au fost receptivi, mai departe nu ține de noi”, a explicat pentru expressdebanat.ro președintele executiv al CCIAT, Florica Chirică.

Lipsa forței de muncă se simte la Timișoara în fiecare domeniu de activitate, astfel că și pentru 2019 Camera de Comerț are în vedere strategii legate inclusiv de județele învecinate. Reprezentanții CCIAT îi vor însoți pe agenții economici și inspectorii școlari în cadrul unor vizite în școli, unde ne vom întâlni cu primarul, cu dirigintele clasei, cu părinții și copii. Camera, va fi un intermediar. „Mergem cu trei firme din trei domenii diferite, elevii să poată alege dintr-o paletă mai largă. La noi, la Camera de Comerț, vin în fiecare săptămână cel puțin 10 absolvenți de facultăți care spun că nu au unde să se ducă, să îi trimitem la o firmă să facă ceva. Deloc întâmplător încercăm să susținem învățământul profesional în sistem dual, ba chiar dorim să-l susținem cu toată tăria. În Timiș este nevoie mare de meseriași, meseriași mai mult decât orice!”, a mai declarat Florica Chiriță.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/