„Împreună pentru copiii noștri” – Tinerii din județul Caraș-Severin susțin proiectele Centrului de Tineret Moniom

Voluntariatul nu a fost uitat! Tinerii din județul Caraș-Severin susțin cauzele nobile și se implică activ în problemele comunității.

Vacanța de vară și dorința sinceră de implicare în proiectele de ajutor au oferit posibilitatea mai multor tineri de a se întâlni și de a se înscrie în prima sesiune a programului de formare voluntari tabere, implementat de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în rândul membrilor Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

În cadrul acestei prime sesiuni au participat voluntarii care vor fi implicați în organizarea taberei de creație „Credință și artă pentru toți”, ce va avea loc la Coronini, în perioada 1-7 iulie 2018. S-au înscris tineri din Reșița, Caransebeș și Oravița, care au luat contact, unii dintre ei pentru prima dată, cu atribuțiile specifice organizării taberelor de vară, în calitate de asistenți tabără. Activitatea de formare, ce a avut loc în sala multimedia a Centrului de Tineret ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil”  din cartierul reșițean Moniom, a fost coordonată de părintele Mihai Ciucur și susținută de profesorul Georgiana Ciucur – formator acreditat ANC, de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

Cine este părintele Mihai Ciucur? 

Omul care slujește de mai bine de cinci ani în cartierul reșițean Moniom și care prin dăruire, credință și o luptă asiduă a refăcut de la zero, clădirea fostei școli din cartier, reușind să o transforme în ceea ce este astăzi – Centrul de Tineret din Moniom. Pornind de la mici activități educativ-culturale, cu 35 de copii, într-un spațiu de 25 de mp, așezați câte doi pe scaun și încălziți în zilele reci doar de o „bobarcă”, preotul a lansat în decursul anilor mai multe proiecte comunitare și europene pentru refacerea întregii clădiri.  Prin intermediul acestora, peste 25 de copii proveniți din familii cu risc de excluziune au beneficiat de burse, rechizite și de participarea în diferite tabere educative.

Iată că acum a venit rândul tabarei de la Coronini și care se bucură de suportul voluntarilor selectați de Episcopia Caransebeșului și care vor ,,lucra” alături de formatori cu experiență în educația non-formală adresată liceenilor și studenților.

„Cu toți membrii echipei de formatori și asistenți tabără, care au participat la formare am închieat un contract de voluntariat pe o perioadă de patru luni – iunie – septembrie 2018, pentru că aceștia vor sprijini atât implementarea activităților din cadrul taberei de creație de la Coronini, cât și atelierele care se vor desfășura în cadrul proiectului ”Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Centrului de Tineret Moniom în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița. Așadar, este vorba de un program de formare mai complex și care se va întinde pe perioada mai multor luni și în urma căruia tinerii își vor dezvolta abilități de relaționare și comunicare cu copii proveniți atât din medii sociale defavorizate, cât și cu părinți ai acestora” a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

La rândul său, Anita Radics – coordonatoarea ATOR Banatul de Munte, a mărturisit: „Prin întâlnirile de lucru premergătoare taberelor pe care noi le organizăm noi am reușit de fiecare dată să înțelegem că numai reunindu-ne și comunicând astfel, putem pune la punct lucruri foarte importante legate de rolul fiecăruia în activitățile pe care le vom desfășura. Putem descoperi, contribuind fiecare cu ceva la formarea unei idei, metode de a ne apropia de copiii pe care îi vom avea în grijă, de a ne comporta cu ei, de a-i aborda din toate punctele de vedere”

„Nu e o responsabilitate mică faptul că noi, tinerii voluntari de la ATOR Banatul de Munte, avem grijă atât de copii, cât și de activitățile care ne-au fost distribuite ca sarcini prioritare în derularea taberei. E o mare responsabilitate și, totodată, o deosebită onoare pentru noi că, din nou, avem ocazia de a ne mai exersa abilitățile de voluntari, dar și de a ne implica în activitățile centrale ale taberei și nu doar, ceea ce înseamnă că ne vom ocupa de bucuriile copiilor în cea mai mare parte a timpului, adică vom deveni frați mai mari pentru ei”. a mai spus Anita Radics

Următoarea sesiune de formare va avea loc tot la Moniom, în după amiaza zilei de 25 iunie și va consta în întocmirea în detaliu a graficului de sarcini asumate de fiecare membru al echipei, în conformitate cu fișa postului voluntarului și cu programul taberei, precum și simularea unor situații reale care pot apărea în relația cu beneficiarii.

Tabăra de creație ”Credință și artă pentru toți” se desfășoară, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru al șaptelea an consecutiv. La cea de-a unsprezecea ediție vor participa 30 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani de pe întreg cuprinsul eparhiei. Este vorba atât de copii proveniți din familii cu risc de excluziune socială, cât și de copii cu rezultate foarte bune la învățătură, care vor participa la un bogat program artistic, cultural și de divertisment, specific sezonului estival.